Anul şcolar începe mâine cu lipsuri şi bâlbâieli. Din cauza certurilor dintre edituri, pe marginea licitaţiilor, noile manuale pentru clasele I si a II-a nu vor ajunge pe băncile elevilor. Profesorii, la rândul lor, încep şcoala fără un cod etic aprobat, iar regulamentul de funcţionare a şcolilor este, la fel, tot în dezbatere publică.
Remus Pricopie, ministrul Educaţie spunea în urmă cu câteva săptămâni : Eu cred, ştiind cum s-au derulat lucrurile, că vom avea manuale”
În ciuda optimismului său, însă, şcoala începe fără manuale noi, însă. După ce Ministerul a anunţat cei doi câştigători ai licitaţiei, rezultatul a fost contestat de celelalte edituri la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, dar şi la DNA.
Maria Luiza Popescu – reprezentant al unei edituri- justifică contestaţia făcută: “pe motiv de abuz în serviciu şi bănuiala unor fapte de corupţie’.
Cu doar câteva zile înainte să înceapă şcoala, Consiliul anunţa că Ministerul Educaţiei are 25 zile la dispoziţie să reevalueze ofertele. Dar nu doar manualele lipsesc la debutul anului şcolar. Nici codul etic al dascălilor, promis de mai multe ori de Ministerul Educaţiei, nu este gata. Proiectul, în forma actuală, interzice profesorului să colecteze fonduri de la elevi pentru cadouri, să facă meditaţii plătite în particular sau să implice elevii în activități politice.
Cornelia Stavri, vicepreşedinte FSLI , spune: ” Codul etic este necesar , el are acest rol de conştientizare şi de compatibilizare a relaţiilor dintre actorii educaţionali şi beneficiarii direcţi şi indirecţi”.
Deocamdată, codul etic, la fel ca şi regulamentul de funcţionare a şcolilor, sunt încă în dezbatere publică. Ambele vor intra în vigoare doar atunci când vor fi aprobate prin ordin de ministru.