ECONOMIC | Va fi din ce în ce mai greu să luaţi bani de la bancă. BNR va schimba creditarea
Creditele ipotecare ar putea fi obţinute mai greu după ce România va adopta noua legislaţie europeană. BNR a anunţat că este foarte aproape să modifice regulamentul de creditare şi spune că unii clienţi nu vor mai fi eligibili pentru un împrumut garantat cu o locuinţă. Directiva europeană privind creditarea ipotecară le cere bancherilor să fie mai atenţi atunci când aprobă sau resping dosarele de credit. Şi este descurajată selectarea clienţilor pe baza unor şabloane inflexibile. Însă fiecare ţară poate interpreta diferit directiva europeană. În unele state condiţiile de creditare au fost înăsprite de noile reguli, în altele au fost îmblânzite.
În România, dezbaterile privind directiva europeană a creditelor s-au concentrat până acum pe impactul pe care ar putea să îl aibă asupra celor care deja au luat un împrumut. Însă directiva o să influenţeze şi condiţiile în care vor fi acordate creditele ipotecare noi. Citată de Economica.net, BNR a anunţat că redactarea unui regulament modificat de creditare este într-un stadiu avansat. Iar transpunerea directivei europene în legislaţia românească ar urma să restrângă clientela eligiblă pentru creditele ipotecare, mai spune Banca Naţională.
Forma finală în care va fi adoptată legislaţia europeană în cea românească va stabili şi care sunt categoriile de clienţi al căror acces la împrumuturi va fi limitat. Directiva de la Bruxelles spune că analiza dosarelor de credit va pune accent mai mult pe capacitatea clientului de a-şi plăti ratele decât pe valoarea garanţiilor depuse. În plus, încurajează realizarea de analize personalizate pentru fiecare client în parte. Iar veniturile obţinute peste hotare ar putea fi luate în calcul pentru obţinerea de credite în România.
Unii bancheri susţin că transpunerea directivei europene ar putea aduce inclusiv o reducere a perioadei de rambursare. Dacă această interpretare este corectă, atunci, creditele ipotecare pe 30 de ani ar fi înlocuite de unele pe termen mai scurt. Ar însemna plăţi în contul dobânzilor mai mici, dar rate mai mari şi, automat, ar reduce accesul persoanelor cu venituri mici la împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe.
Pe de altă parte, directiva europeană descurajează acordarea de bonusuri bancherilor în funcţie de sumele împrumutate şi numărul creditelor acordate. În schimb este încurajată introducerea unui sistem prin care bonusurile să fie acordate eşalonat doar după ce ratele sunt achitate la timp de client. Astfel, funcţionarii bancari responsabili cu analiza dosarelor de credit ar avea motivaţia să selecteze cu o atenţie mai mare clienţii. O consecinţă ar putea duce la reducerea accesului la creditele mari, de sute de mii sau chiar milioane de euro despre care băncile spuneau că sunt mai riscante atunci când au cerut scoaterea lor de sub incidenţa dării în plată.
Tot ca o măsură de încurajare a creditării responsabile, directiva europeană le-a lăsat ţărilor membre UE libertatea să elimine, dacă vor, comisioanele acordate de bănci brokerilor de credite ipotecare.
BCE a anunţat marţi că cele mai multe bănci din zona euro au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor ipotecare după intrarea în vigoare a directivei pe care se pregăteşte să o transpună şi România în legislaţie. Sunt însă diferenţe de la un stat la altul. În Olanda şi Germania populaţia obţine mai greu împrumuturi pentru locuinţe după adoptarea directivei. În Spania şi Italia, în schimb, condiţiile de creditare au fost relaxate deşi ambele ţări au avut de suferit din cauza împrumuturilor ipotecare restante.