ECONOMICPolitic

ECONOMIC | Promisiuni fiscale fără acoperire în campania electorală

Trei taxe principale se vor modifica de anul viitor: supraacciza la carburanţi, taxa pe stâlp şi cea pe valoarea adăugată. Sunt măsuri prevăzute în Codul Fiscal, adoptate de Parlament. Social-democraţii şi liberalii, care îşi dispută viitoarea guvernare, vin în campania electorală cu propuneri pentru noi măsuri de relaxare fiscală. Bugetul nu va suporta însă noi reduceri dacă nu sunt puse alte taxe în loc, avertizează economiştii, potrivit digi24.

De la 1 ianuarie, TVA va scădea de la 20 la 19%, taxa pe stâlp de 1,5% şi supracciza la carburanţi sunt eliminate. Asta înseamnă un minus de aproape 6,5 miliarde de lei iar economiştii cred că bugetul nu mai sportă şi alte pierderi.

Reducerea fiscalităţii în 2017 (măsuri prevăzute de Codul Fiscal)

Reducerea cotei de TVA de la 20% la 19% = 2,54 miliarde lei

Eliminarea accizei de 7 eurocenţi = 2,88 miliarde lei

Eliminarea impozitului pe construcţii = 1,06 miliarde lei

Sursa: Ministerul Finanţelor

Măsurile adoptate duc deja spre accenturarea deficitului bugetar de anul viitor: 3,8% din PIB, calculează Comisia Europeană.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Orice decizie ar mai lua între timp trebuie să plece de la această constrângere: spaţiul bugetar este extrem de limitat, chiar inexistent.”

Un avertisment serios a venit, acum câteva zile, şi de la guvernatorul Băncii Naţionale.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „În cariera mea lungă, niciodată nu am văzut o situaţie macroeconomică mai bună în România. Dar, tot în 26 de ani niciodată nu am văzut atât de multe riscuri. Şi nu riscuri mici, riscuri mari.”

În an electoral, însă, partidele politice nu par să ţină cont de avertismente. Programul de guvernare al PSD prevede reduceri fiscale substanţiale. Salariul minim brut ar urma să crească până la 1.400 de lei, pensionarii nu vor mai contribui la fondul asigurărilor de sănătate iar pensia minimă garantată se va mări la 520 de lei.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Pentru toţi salariaţii cu un salariu mai mic sau egal cu 2.000 de lei brut pe lună, impozitul pe venit scade la 0%. Pentru medici, indiferent de salariu, impozitul scade la 0%. De la 1 ianuarie 2018, vrem ca TVA să scadă la 18%.”

Nu există însă calcule despre cum va afecta bugetul această serie de măsuri. PSD mizează totuşi pe o creştere a Produsului Intern Brut cu peste 7%, până la 815 miliarde de lei.

Propunerile fiscale ale PSD

Creşterea salariului minim brut la 1.400 de lei

Creşterea pensiei minime garantate de la 400 de lei la 520 de lei

Creşterea punctului de pensie de la 871 de lei la 1.000 de lei

Reducerea CASS pentru pensionari la zero

Şi PNL are planuri de relaxare fiscală: să mai taie din TVA şi impozitele pentru muncă, atât la angajat cât şi la angajator, până la 16% un următorii patru ani. Plus reducerea contribuţiilor sociale, dublarea salariilor medicilor, creşterea lefurilor profesorilor şi asistenţilor medicali cu 20% pe an.

Alina Gorghiu, preşedintele PNL: „Putem dubla salariile medicilor ca să nu mai plece din ţară, ca să îşi recapete statutul şi demnitatea în România.”

Nici liberalii nu au calculat însă ce efect vor avea măsurile asupra bugetului.

Propunerile fiscale ale PNL

Reducerea impozitelor pe muncă la 16%

Dublarea salariilor medicilor

Creşterea salariilor asistenţilor medicali în medie cu 20%, anual

Creşterea salariilor profesorilor cu 20% anual începând cu iunie 2017

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page