Diverse

Echinocțiul de primăvară. Ce înseamnă primăvara astronomică

Echinocțiul de primăvară reprezintă începutul astronomic al primăverii și momentul în care ziua este egală cu noaptea. Echinocțiul de primăvară are o semnificație aparte și este celebrat diferit, în funcție de cultura din care fac parte oamenii.

Echinocțiul de primăvară pică pe 20 martie 2023 la ora 23:24

Echinocțiul de primăvară are loc pe data de 20 martie, ora 23:24. Deși calendaristic primăvara începe încă de pe 1 martie, echinocțiul de primăvară evidențiază începutul primăverii astronomice și este momentul care anunță, oficial, trecerea de la iarnă la primăvară. Echinocțiul de primăvară reprezintă, de asemenea, momentul în care ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe pământ.

Ce înseamnă echinocțiu

Cuvântul ”echinocţiu” provine din limba franceză – ”equinoxe”, care, la rândul lui, este derivat din cuvântul latin “aequinoctium”, format din “aequus”, care înseamnă “egal” și cuvântul “nox”, “noctis”, care înseamnă “noapte”. Astfel, echinocțiul de primăvară semnifică momentul în care ziua și noaptea sunt egale, în orice loc de pe pământ.

Din acel moment, ziua începe să se mărească, iar noaptea să fie mai scurtă, până pe 21 iunie. Soarele apune mai greu, întunecându-se la ore mai târzii. Din punct de vedere astronomic, primăvara începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile.

Echinocțiul de primăvară are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc mergând de la sud la nord. El poartă numele de ecuator “ceresc” deoarece reprezintă de fapt o axă imaginară pe cer, așezată desupra ecuatorului.

Începe primăvara astronimică. Ce înseamnă asta

Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, care are loc în 2023 pe data de 20 martie. Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea, simbolizează o stare de armonie. Echinocţiul de primăvară simbolizează, de asemenea, creaţia.

Echinocțiul de primăvară în emisfera sudică

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este total invers, momentul marcând începutul toamnei astronomice.  Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară. Fiecare durează câte 6 luni.

De ce echinocțiul de primăvară nu pica în aceeași zi în fiecare an

Echinocțiul de primăvară nu se produce în aceeași zi în fiecare an, pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic și pentru că există diferențe de fus orar. Echinocțiul reprezintă astfel momentul în care planeta noastră se află cel mai aproape de Soare. Astfel, din acel moment, ziua va continua să crească și noaptea să scadă, până la solstițiul de primăvară, care va avea loc pe 21 iunie.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page