Doina Caba ar fi strâns din şpagă bani de 5 garsoniere. Interceptări din dosarul angajărilor fictive de la spital: „Nu ştia cum să adune plicurile”
11 cadre medicale, multe cu funcţii de conducere, au fost reţinute în ancheta DNA “Mită pentru angajare la Spitalul Judeţean Botoşani”. Pe listă apare şi fosta directoare, Doina Caba, care ar fi adunat o sumă suficientă să cumpere cinci garsoniere în oraş. Chiar dacă era criză de personal, şefa ar fi organizat concursuri de angajare doar când existau amatori să cumpere posturile. Pentru că exista cerere, “tariful” cerut aproape s-a dublat în patru ani. Corupţia din spital a fost demascată după ce anchetatorii au infiltrat un ofiţer sub acoperire.
Anchetat pentru acuzaţii grave, unul dintre cei reţinuţi de DNA, a devenit violent în faţa reporterilor. A început să înjure jurnaliştii care investigau cazul. Individul este administratorul unei firme, despre care procurorii nu dau încă informaţii legate de implicarea lui în afacerea clandestină.
Directoarea spitalului ar fi strâns 80.000 de euro mită
Flancate de poliţişti şi cu feţele acoperite de măşti chirurgicale, cele 11 cadre medicale anchetate pentru luare de mită, trafic de influenţă şi dezvăluirea subiectelor de examen au ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Suceava.
Aceeaşi întrebare i-au pus procurorii fostei directoare de la Spitalul Judeţean Botoşani, Doina Caba, toată noaptea, cât a fost audiată. Potrivit DNA, ea ar fi adunat 80.000 de euro mită de la cei care s-au angajat ca asistenţi, brancardieri sau infirmieri la unitatea pe care o conducea. De la fiecare persoană care plătea ca să afle subiectele şi rezolvările de la concurs, i-ar fi intrat în conturi 8.000 de euro – cât patru salarii de-ale ei.
Care era “preţul” pentru un post de asistent
Maria Rohnean – reporter Observator: Reţeaua mărea şpaga pentru angajare în funcţie de inflaţie şi de fiecare dată când guvernul majora salariile în sistemul sanitar. Mita pentru un post de asistent ar fi fost 8.000 de euro în 2019. Anul trecut a crescut la 10.000, iar acum ajunsese 15.000 de euro.
Investigatorul sub acoperire inflitrat în spital a adunat trei ani probe. Inclusiv convorbiri telefonice.
Candidat 1: Ca asistent…
Candidat 2: E între 7.000 şi 10.000 (de euro – nr.). Şi ca să intri îngrijitor, spălătoareasă este între 3.000 şi 5.000. Sau 7.000. În ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari.
Cadrele medicale nu refuzau nici bijuteriile sau ceasurile de lux
Directorii de la Spitalul Judeţean Botoşani preferau mita în euro, dar nu refuzau nici bijuterii de aur sau ceasuri de lux. Un personaj-cheie era şi Coca Stela Crîşmaru, directoarea de îngrijiri. Reţinută şi ea de procurori, a negat, însă, totul.
Maria Rohnean – reporter Observator: Aţi participat în comisiile de angajare?
Coca Stela Crîşmaru, directoarea de îngrijiri: Prin natura funcţiei, am fost membru în comisie.
Maria Rohnean – reporter Observator: Dar aţi auzit vreodată de examene trucate?
Coca Stela Crîşmaru, directoarea de îngrijiri: Nu.
Interceptările convorbirilor: “Din geantă au sărit nu ştiu câte plicuri”
Anchetatorii DNA au, însă, în dosar, interceptările unor convorbiri care o acuză.
Candidat 1: “Coca (Coca-Stela Crâşmaru, directoare de îngrijiri – n.r.), într-o zi, urca scările şi când a ajuns în capăt, sus, s-a împiedicat… I-a căzut geanta şi din geantă au sărit nu ştiu câte plicuri. Le-a strâns repede, nu ştia cum să adune plicurile.”
Medicii anchetaţi de DNA ar fi luat şpăgi de la asistentele care se angajau în ciuda afişelor cu citate motivaţionale, lipite peste tot în spital. La percheziţii, procurorii au găsit în casele doctorilor aproape 65.000, mită de la proaspeţii angajaţi.
Maria Rohnean – reporter Observator: În plină criză de personal în spitale, cine voia să lucreze la judeţeanul din Botoşani trebuia să dea mită. Anchetatorii cred că, în ciuda lipsei de angajaţi, posturile erau scoase la concurs doar când apăreau amatori dispuşi să dea şpagă.
În perioada anchetei, medicii bănuiţi de luare de mită sunt suspendaţi din funcţiile de conducere. 10 ani de închisoare este pedeapsa maximă pentru faptele lor.