Diverse

DIVERSE | Vanilia alungă stresul și problemele digestive

Miroase extrem de plăcut și, de regulă, o folosești pentru a da gust prăjiturilor. Datorită antioxidanților conținuți de extractul de vanilie dar și a concentrației bogate în vanilină naturală, aceasta ajută în lupta contra radicalilor liberi și previne afectarea organismului de către factorii declanșatori ai bolilor cronice și ai cancerului. Acest leac ajută la combaterea infecțiilor, întărindu-ți sistemul imunitar.

De la industria alimentară, până la cea cosmetică, mulți adoră vanilia, însă puțini știu că are o serie de proprietăți curative care o fac atât de căutată. Reține că vanilia nu este doar un condiment. Spre exemplu, te poate ajuta să ameliorezi simptomele depresiei, ar combate cancerul și acționează și ca afrodisiac. Îți mai poate fi de folos în prevenirea bolilor cronice, îmbunătățește creșterea podoabei capilare, tratează acneea și protejează sănătatea inimii.

Planta este bogată în vanilină și acid vanilic, dar mai conține și antioxidanți, rășini, uleiuri esențiale, de altfel are în jur de 150 de arome. Dintre substanțele chimice prezente mai fac parte și acidul acetic și cel caproic, dar și vitamine din clasa B-urilor: tiamina (vitamina B1), riboflavina (B2), acidul pantotenic (vitamina B5).

Ajută la îmbunătățirea digestiei

Încă din vechime a fost un aliat în acest sens. Parfumul vaniliei te scapă de greață, iar dacă îți faci o infuzie din acest remediu ai șanse mari să reduci inflamația apărută la nivelul intestinelor și vei preveni senzația de vomă, dar și crampele ori diareea.

Proprietăți tămăduitoare

Vanilia, pentru că are o cantitate mare de antioxidanți, ajută să prevină extinderea celulelor și a țesuturilor bolnave în corp și, de asemenea, contribuie la regenerarea naturală a organismului. Ba mai mult, pentru că acționează omorând bacteriile, protejează sistemul de apărare a organismului, reduce stresul și, în acest mod, îți va fi mult mai ușor să-ți revii după o boală sau dacă ai o leziune.

Reduce efectele alcoolismului

Vanilina, principalul atu al vaniliei, luptă împotriva proceselor inflamatorii apărute în corp și în special atunci când e afectat ficatul de consumul de alcool în exces. Mai ajută și în cazul problemelor cauzate de gută, artite.

Te scapă de stres

În acest sens poți încerca masajul cu ulei de vanilie, aroma specifică te va relaxa imediat și-ți va calma simțurile. Extractul din acest ingredient natural este un remediu excelent pentru lupta contra stresului cronic și a stărilor anxioase. Bineînțeles, dacă te confrunți cu probleme majore de sănătate, trebuie mai întâi să ceri sfatul medicului.

Ameliorează simptomele răcelii

Dacă te lupți cu răceala și tusea ori ai o infecție la nivelul aparatului respirator ai putea încerca drept remediu extractul de vanilie fiindcă are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și analgezice.

Un păr sănătos și o piele fără coșuri

Nu degeaba industria cosmetică folosește acest remediu pentru a minimaliza căderea și ruperea firelor de păr. Pentru asta, ai nevoie de un masaj capilar cu ulei esențial de vanilie, pe care l-ai diluat înainte într-un ulei vegetal de floarea-soarelui sau de măsline. Procedezi astfel pentru că nu e indicat să aplici pe piele uleiul esențial care este într-o concentrație foarte mare, și-ți poate provoca iritații la nivelul epidermei. Pui câteva picături în palmă și masezi ușor scalpul în zonele cu probleme.

Astfel, se va îmbunătăți circulația la nivelul capului, se va întări firul de păr și se va încuraja creșterea podoabei capilare. În ceea ce privește lupta contra acneei, află că florile de vanilie te ajută să remediezi această problemă inestetică, pentru că elimină infecția și grăbesc vindecarea țesutului.

Știai că…

…extractul de vanilie te poate scăpa de kilogramele în plus? Unele studii au demonstrat că această plantă lucrează și împotriva poftei de mâncare excesive. În primul rând scade colesterolul „rău“ și eficientizează astfel metabolismul.

De reținut

În comerț dar și la magazinele naturiste o găsești sub formă de batoane și păstăi de vanilie, extract, pudră, tinctură și ulei esențial. Trebuie să o cumperi numai din magazinele de specialitate, deoarece, în comerț există multe produse care conțin vanilină sintetică.

Potrivit fitoterapeuților această plantă aromată nu prezintă un risc pentru sănătate dacă este consumată sub diferite forme, însă anumite persoane pot fi alergice la ea. Astfel că, cei care folosesc extractul de vaniliei, pot avea dureri de cap sau insomnii, însă în cazuri rare. Vanilia, în contact cu pielea, poate provoca iritații, inflamații dar și umflături. Gravidele și cele care alăptează trebuie să ceară întâi sfatul medicului dacă vor să folosească această plantă ca remediu.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page