DIVERSE | Vaccinarea copilului, benefică sau riscantă?
Vaccinurile ajută corpul să producă rapid anticorpii – molecule ce se lipesc de celulele invadatoare şi le inactivează sau le marchează pentru a fi mai uşor recunoscute şi distruse. Asta nu înseamnă că trebuie să le acceptăm pe toate fără discernământ, mai ales când vine vorba de sănătatea celor mici…
Hai sa luăm un exemplu recent. Ai auzit probabil de Ebola şi de pericolul pe care îl reprezintă, căci din cauza globalizării şi a transportului rapid cu avionul în orice colţ al lumii, e foarte uşor să se răspândească bolile. Aşa cum a avertizat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii: consecinţa poate fi catastrofală, o epidemie generalizată, poate chiar o pandemie. Care a fost răspunsul comunităţii ştiinţifice internaţionale? Ei bine, realizarea unui vaccin!
Vaccinurile au învins multe boli periculoase
Până la apariţia vaccinurilor, sute de mii de copii mureau de boli astăzi uitate sau inofensive. A devenit specia noastră imună de la sine? Dimpotrivă! Stresul, sedentarismul, alimentaţia iraţională ne scad apărarea imună. Avem însă posibilitatea de a ne vaccina. Dar întotdeauna este greu să decizi pentru copilul tău. De aceea, trebuie să ne informăm. Aşa cum citim – absolut obligatoriu! – prospectul unui medicament, la fel trebuie să ştim ce riscuri prezintă fiecare vaccin în parte.
Pro şi contra vaccinare…
Cel mai întâlnit efect secundar al vaccinurilor este durerea sau inflamarea locului unde s-a făcut injecţia. Pe lângă reacţiile adverse directe ale vaccinului, apare şi o slăbire temporară a imunităţii datorată faptului că organismul luptă cu viruşii pasivi şi produce anticorpi. În plus, se pot agrava unele boli ale copilului existente sau încă nedepistate. De aceea, părinţii trebuie să se informeze de la medic despre beneficiile şi riscurile asociate fiecărui vaccin. Cele mai multe vaccinuri nu au reacţii adverse grave.
De reţinut!
Prin vaccinurile administrate în întreaga lume în fiecare an, sunt prevenite peste 1.500.000 de decese şi peste 300 milioane îmbolnăviri. Nu toate ţările au însă sisteme de imunizare eficiente, iar germenii pot veni de oriunde. Vaccinurile ne protejează încă de mici împotriva unor infecţii foarte periculoase. Hotărârea de a nu-ţi imuniza copilul prezintă un grad de risc greu de asumat!
Cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinurilor sunt febra, roşeaţa la locul vaccinării, diverse alergii. În situaţii de febră foarte mare, pot apărea convulsiile sau extrem de rar alte reacţii. În general, beneficiile vaccinării sunt mai evidente la nivelul comunităţii (scăderea incidenţei bolilor), iar efectele adverse sunt mai impresionante la nivel individual (faptul că doar la un mic procent din cei vaccinaţi apar efecte adverse este ignorat de persoana care află că prietenul sau vecinul a făcut febră mare după vaccin). Vaccinurile din schema naţională recomandabile la copii sunt cele care protejează împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei și oreionului.
Sursa: clickpentrufemei.ro