Diverse

DIVERSE | Ungurașul reglează ritmul cardiac

Plantă care creşte pe păşuni şi la marginea drumurilor, unguraşul este folosit de multă vreme ca remediu pentru tuse, gripă sau bronşită. De asemenea, aduce beneficii pentru digestie şi imunitate.

Cunoscut la noi şi sub numele de bălţătură, cătuşnică sălbatică, gutuiţă sau voronic, unguraşul (Marrubium vulgare) are numeroase întrebuinţări terapeutice şi poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Datorită efectelor benefice, unele specii din genul Marrubium au fost folosite în medicina naturistă la prepararea remediilor pentru tuse ori răceală, dar şi în tratarea afecţiunilor digestive, pentru a ameliora balonarea sau constipaţia.

În scop terapeutic, de la această plantă se folosesc ramurile şi tulpinile tinere, care, potrivit specialiştilor, trebuie să fie recoltate între lunile iunie şi septembrie. Când este înflorit, unguraşul are ca substanţă activă principală marubina sau acidul marubic. Datorită substanţelor pe care le mai conţine, planta reduce febra, favorizează evacuarea bilei în duoden şi uşurează expectoraţia. Din unguraş se pot prepara ceaiuri, decocturi şi tincturi benefice pentru digestie, sistemul nervos şi cel respirator.

Calmează trupul şi mintea

Una dintre cele mai vechi întrebuinţări ale unguraşului este cea legată de proprietăţile sale antispasmodice. Dacă ai spasme musculare sau crampe, unguraşul poate calma sistemul nervos şi poate preveni declanşarea acestor probleme, pe viitor. Prin proprietăţile sale relaxante, ceaiul de unguraş a devenit un leac foarte popular, deoarece poate calma atât trupul, cât şi mintea, aşa că merită să încerci acest remediu.

Reglează ritmul cardiac

Potrivit fitoterapeuţilor, în caz de nevroză, isterie şi afecţiuni cardiace cu substrat nervos, poţi să prepari o infuzie de unguraş (1 linguriţă la 200 ml de apă clocotită). Lasă planta uscată 15 minute la infuzat şi bea 2-3 căni pe zi, înainte de mese. În folclor, planta are o bună reputaţie pentru faptul că poate calma stările nervoase. Există unele cercetări care arată că marubiina, în cantităţi mici, are ca efect normalizarea bătăilor neregulate ale inimii. Un alt remediu pe care îl poţi încerca pentru a calma stările nervoase este tot o infuzie. Foloseşte 2 linguri de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20-30 de minute şi iei câte 1 lingură înainte de mese.

Tratează bolile respiratorii

Principiul amar al plantei, cu proprietăţile sale expectorante, este responsabil în parte de folosirea unguraşului în tratarea afecţiunilor respiratorii. Uleiurile volatile din plantă au aceleaşi proprietăţi expectorante, ajutând la dilatarea arterelor. Planta ajută la eliminarea mucusului şi este benefică în tratamentul unor boli precum angina (inflamaţia mucoasei din fundul gâtului, care împiedică înghiţirea şi respiraţia), bronşita şi tusea convulsivă.

Eficient şi în caz de indigestie

În infuziile reci, unguraşul este un tonic amărui foarte benefic pentru sistemul digestiv. Iar cercetările arată că marubiina, pe măsură ce este descompusă de organism, stimulează foarte mult producţia de bilă. Dacă bei infuzia rece de unguraş, vei descoperi că aceasta este diuretică, ameliorează flatulenţa şi stimulează apetitul. Pe lângă toate aceste beneficii, unguraşul este un aliat care tratează probleme precum constipaţia şi indigestia. Proprietăţile sale antiinflamatoare, combinate cu calităţile naturale antiseptice, ajută la curăţarea tractului gastrointestinal şi îmbunătăţesc funcţia digestivă. Eliminând inflamaţia din colon, poţi preveni constipaţia, acumularea de gaze în exces şi flatulenţa.

Are şi contraindicaţii

Deşi este o plantă cu multe beneficii, unguraşul are şi contraindicaţii. Dacă este administrat în exces, efectele plantei asupra inimii se pot intensifica până când ating un nivel deosebit de periculos şi pot provoca aritmii. Persoanele care suferă de ulcer sau boli grave la stomac trebuie să ştie că unguraşul poate accentua simptomele neplăcute. Femeile gravide şi cele care alăptează nu ar trebui să consume sub nicio formă remediile din unguraş, deoarece combinaţia de compuşi şi substanţe chimice puternice ar putea fi periculoasă pentru bebeluş.

Cum prepari leacul potrivit

PASTĂ: Frunzele de unguraş, tocate fin şi combinate cu puţină miere, ameliorează durerile în gât şi alină răguşeala dacă le mesteci încet, ca pe o gumă.

CEAI:Pentru a prepara infuzia, pune 60 g de frunze proaspete într-un recipient de sticlă încălzit. Fierbe 2 căni şi jumătate de apă şi toarn-o peste plantă, acoperă bine şi lasă ceaiul la infuzat aproximativ 10 minute. Strecori şi îndulceşti, după gust, când s-a mai răcit. Bea ceaiul cald sau rece, cel mult 3 căni pe zi. Remediul protejează sistemul imunitar şi te ajută să fii pregătit în faţa bolilor.

TINCTURĂ: combină 120 g de frunze proaspete de unguraş, tăiate cât mai fin (sau 60 g de plantă uscată) cu 480 ml de vodcă sau alcool rafinat într-un recipient de sticlă. Acoperi şi păstrezi compoziţia la loc întunecos, 2 săptămâni, agitând recipientul de câteva ori pe zi. Strecori tinctura şi o ţii într-o sticlă închisă la culoare, într-un loc ferit de lumină. O doză standard este de 10-15 picături de tinctură, puse în apă. Iei remediul de cel mult 3 ori pe zi.

DECOCT: Foloseşte 3 linguri de plantă mărunţită la 3 litri de apă. Fierbe compoziţia 15-20 de minute, las-o să se mai răcească, apoi spală-ţi capul cu acest ceai, deoarece unguraşul calmează durerile de cap.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page