DIVERSE | Un tablou de Monet, estimat la 32 de milioane de dolari, în centrul unei dispute juridice
Autorităţile din Filipine încearcă să recupereze, prin intermediul unui proces în justiţie, un tablou de Claude Monet, estimat la 32 de milioane de dolari, care a fost furat din colecţia de artă a fostei prime doamne a acestui stat, Imelda Marcos.
Vilma Bautista, o fostă asistentă a Imeldei Marcos, a vândut deja acest tablou, cumpărat în trecut de fosta primă doamnă din Filipine şi de soţul ei, fostul preşedinte Ferdinand Marcos, iar autorităţile din acest stat încearcă să recupereze tabloul printr-un proces care a debutat miercuri la New York, informează huffingtonpost.com.
Vilma Bautista este acuzată că a vândut fraudulos tabloul – care face parte din celebra colecţie de lucrări “Les Nymphéas” pictate de pictorul impresionist francez Claude Monet – şi că a făcut comerţ ilegal cu alte picturi de valoare, despre care avocaţii acuzării spun că nu avea niciun drept să le vândă.
Tabloul a dispărut în 1986, când Ferdinand Marcos a fost înlăturat de la putere, şi a ajuns în proprietatea acuzatei. Acuzarea susţine că opera de artă face parte din averea despre care statul filipinez afirmă că a fost achiziţionată de familia Marcos cu banii poporului său.
“Acest caz este despre lăcomie şi fraudă”, a declarat procurorul districtual din Manhattan, Garett Lynch.
Apărarea spune că Vilma Bautista a crezut că Imelda Marcos a deţinut în mod legal acele tablouri şi că acuzata avea dreptul de a le vinde în numele ei. Vilma Bautista este “doar un intermediar prins în lupta care durează de decenii dintre statul filipinez şi foştii conducători ai săi”, a declarat avocata apărării, Susan Hoffinger.
“Această luptă nu trebuie dusă aici, în Curtea de Justiţie din Manhattan”, a adăugat ea.
După ce a condus Filipine cu o mână de fier vreme de două decenii, Ferdinand Marcos a fost forţat de o revoltă populară să se exileze în Hawaii. A murit după trei ani, pe 28 septembrie 1989.
Reprezentanţii statului filipinez spun că Marcos şi asociaţii săi au jefuit trezoreria naţională pentru a strânge o avere cuprinsă între 5 miliarde de dolari şi 10 miliarde de dolari. Comisia prezidenţială pentru o guvernare bună, instituită în această ţară, a confiscat mai multe companii, conturi bancare şi alte bunuri suspectate că ar fi făcut parte din acea avere. Familia Marcos a negat în repetate rânduri faptul că averea lor a fost strânsă într-un mod fraudulos.
Datorită unei colecţii impresionante de pantofi de lux, Imelda Marcos a devenit un simbol al exceselor. Ea a reuşit însă să iasă relativ neafectată din câteva sute de procese în care a fost acuzată alături de soţul ei, iar în prezent este membru al Congresului din Filipine.
Imelda Marcos nu va depune mărturie în procesul deschis contra Vilmei Bautista.
Vilma Bautista a deţinut funcţia de ofiţer pentru afaceri străine la Misiunea statului Filipine de la ONU şi a lucrat ulterior la Secretariatul personal al Imeldei Marcos de la New York.
Până în 2009, Vilma Bautista a ajuns să facă datorii foarte mari. A încercat să vândă patru dintre tablourile pe care familia Marcos le achiziţionase în timp ce se afla la conducere – inclusiv tabloul “Le Bassin aux Nymphéas” pictat de Claude Monet în 1899, cunoscut şi sub numele de “Japanese Footbridge Over the Water-Lily Pond at Giverny”.
Vilma Bautista a vândut în cele din urmă această pictură cu nuferi pentru 32 milioane de dolari, unui colecţionar elveţian. O parte din sumă a fost atribuită unor rude ale acuzatei, unor asociaţi, iar o alta a fost utilizată pentru plata datoriilor. Suma de 15 milioane de dolari a rămas în contul ei personal, iar Imelda Marcos nu a fost la curent cu acea tranzacţie.
Vilma Bautista a deţinut în 1991 un “certificat de împuternicire” din partea familiei Marcos pentru a vinde tabloul şi a încasa suma rezultată din tranzacţie, a declarat avocatul apărării. Avocaţii acuzării contestă legitimitatea acelui document. În acea perioadă, tabloul nu figura pe lista oficială a picturilor furate din Filipine.
Sursa: mediafax.ro