DIVERSE | Un CUTREMUR MARE va lovi România!
Au trecut aproape 40 de ani de la cutremurul din 1977 iar seismologii susţin că dezastrul se poate repeta în orice moment. Cutremurele devastatoare au loc o dată la 35-40 de ani, însă nimeni nu poate preciza momentul exact al producerii acestora. Cei peste 38 de ani scurşi de la cutremurul din 1977 ar trebui să ne pună pe gânduri.
În ultimii ani activitatea seismică în Vrancea i-a împins pe seismologi să emită păreri controversate de viitorul mare cutremur pe care îl aşteaptă ţara noastră în ultima perioadă. S-a tot vorbit de ciclicitatea cutremurelor mari, iar undeva la 35-40 de ani un mare cutremur zguduie întreaga Românie. În rândul specialiştilor lucrurile sunt clare. Un mare cutremur va bate în curând la poarta ţării noastre, singura problemă este că nu se ştie cu exactitate când se va produce.
În urma unor calcule, mai mult sau mai puţin corecte, cutremurul care va lovi România în perioada următoare, va avea o magnitudine estimată între 7,5-7,6 grade pe scara Richter. În Vrancea există două segmente diferite care acţionează distinct. În prima fază, cutremurele se produc în segmentul inferior şi abia apoi în cel superior. În acest sens, cutremurele de mare magnitudine sunt prevenite de mai multe cutremure de mică intensitate, ceea ce îi face pe specialişti să tragă un semnal de alarmă care anunţa iminenţa unui cutremur de maximă intensitate într-o perioadă viitoare.
Pe o hartă de hazard seismic a Europei, România se află în zona cea mai expusă la cutremure devastatoare. Cea mai importantă dintre regiunile seismologice este Vrancea. Practic, această zonă este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Însă cele mai expuse oraşe din lume în cazul unui seism sunt cele din Asia.
Specialiştii în fizică declara că viitorul cutremur care se va produce în viitorul apropiat în România, se va asemăna cu cel produs în anul 1802. Evenimentul s-a produs la 26 octombrie 1802 şi a fost resimţit intens pe o arie geografică extrem de vastă, de la St. Petersburg până în insulele greceşti din Marea Egee, de la Belgrad până la Moscova. Seismul a avut loc cam la o oră după prânz (12.55 ora locală), când lumea tocmai ieşise de la slujbe din biserici.
Sursa: www.informatia.net