DiverseImportant

DIVERSE | Tu ce sarbatoresti ? Sfantul Valentin sau Dragobete ? COMENTEAZA!

In ziua de azi, Biserica Catolica recunoaste trei sfinti cu numele Valentin sau Valentinus. Istoria zilei de Sfantul Valentin este , totusi, invaluita in mister.

Una dintre legende spune ca , Valentin a fost un preot ce a trait in Roma in secolul III , in timpul Imparatului Claudius II . Cand imparatul a ajuns la concluzia ca barbatii singuri dovedeau mai multa bravura ca soldati in timpul bataliilor decat cei casatoriti si cu familii, a interzis printr-un decret ca tinerii barbati sa se casatoreasca. Preotul Valentin, realizand nedreptatea facuta prin acest decret, a sfidat legea imparatului, si a continuat sa ii casatoreasca pe tinerii indragostiti in secret. In momentul cand a fost descoperit, Claudius II a dat ordin sa fie omorat. Alte legende spun ca Valentin a fost un preot care ii ajuta pe crestini sa evadeze din inchisorile Romei unde erau batuti si torturati.
Felicitarile de Sfantul Valentin sunt populare inca din Evul Mediu ( felicitarile scrise de Sf. Valentin au aparut dupa 1400 ) , iar cea mai veche felicitare este pastrata in British Museum .

Opus zilei Sfantului Valentin, la noi exista ziua Dragobetelor , sarbatorita pe 24 februarie. In calendarul Ortodox , ziua de 24 februarie este marcata ca fiind Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Legenda lui Dragobete dateaza inca de pe vremea dacilor, fiind asociat cu zeul iubirii, Eros la greci sau Cupidon la Romani, reprezentand divinitatea ce oficia in cer nunta animalelor. In timp oamenii l-au transformat in patronul dragostei. Alte surse , il transforma pe Dragobete intr-o metamorfoza a personajului Navalnicul, un fecior de o frumusete neimaintalnita ce sucea mintile fetelor si a tinerelor neveste. Acesta fiind pedepsit, in cele din urma, de Maica Domnului pentru caracterul sau patimas si transformat intr-o planta ce ii poarta si numele.

Se crede ca de ziua lui Dragobete, pasarile nemigratoare se strang stoluri soluri, vorbesc in limba lor, isi cauta pereche potrivita pentru imperechere si apoi trec la construirea cuiburilor. Pasarile ce nu-si gasesc perechea in aceasta zi, raman fara cuib si fara pui pana anul urmator, cand se apropie aceeasi sarbatoare.

Legende in jurul acestui subiect sunt multe, iar traditiile si mai multe . Una dintre traditii , care mie mi-a placut foarte mult este cel al “zburatorului”. Atunci cand se apropia vremea pranzului, fetele coborau in fuga spre sat. Baietii le urmareau, incercand sa le prinda. Fiecare baiat se tinea dupa fata care ii era draga. Daca si fetei ii placea baiatul respectiv, se lasa prinsa. Ulterior, avea loc scena sarutului. Aceasta sarutare era interpretata drept oficializarea unei logodne ludice intre cei doi. Daca, in schimb, fata sau flacaul respectiv nu intalneau in ziua de Dragobete nicio persoana de sex opus, se credea ca acelei persoane nu-i va merge bine tot anul. Va suferi in dragoste sau nu va avea parte de iubire pana la viiitorul Dragobete. 🙂

Tu ce sarbatoresti? Ai nevoie de o zi a iubirii pentru ati arata dragostea , respectul si devotamentul fata de persoana draga tie? 

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page