DIVERSE | Tratamente naturiste cu salvie
Denumirea științifică a salviei, Salvia officinalis, provine de la verbul latinesc salvere, care înseamnă a fi salvat. Când este presată, salvia ia aproape forma exactă a sfeșnicului cu șapte brațe (menorah), cu trunchiul central și cele trei perechi de ramificații laterale, îndoite în sus și spre interior, simetric, exact așa cum este descris în Exod.
Vechii evrei și-au preluat multe simboluri din plante. Puțini oameni știu că cele șapte brațe, simbol pur evreiesc, care simbolizează zilele creației, își au originea în umila plantă de salvie, care crește pe munții și colinele Palestinei.
Denumirea științifică a salviei, Salvia officinalis, provine de la verbul latinescsalvere, care înseamnă a fi salvat. Când este presată, salvia ia aproape forma exactă a sfeșnicului cu șapte brațe (menorah), cu trunchiul central și cele trei perechi de ramificații laterale, îndoite în sus și spre interior, simetric, exact așa cum este descris în Exod.
Salvia s-a bucurat de o mare reputație pentru întârzierea îmbătrânirii și prelungirea vieții, iar cunoscătorii erau minunați de faptul că un om murea prea tânăr, când în grădină îi creștea salvia.
– noile descoperiri au arătat că salvia purpurie ajută în bolile de inimă și revigorează sistemul nervos central
Descoperirile de astăzi despre această plantă minune sunt incredibile. În China crește o specie de salvie, numită salvia purpurie (Salvia miltiorrhiza), care este larg răspândită ca medicament în tratarea blocajelor cardiace (infarcturi miocardice), a durerilor de inimă, a hipertensiunii și edemelor cardiace (exces de fluid în jurul inimii). Tot această specie are un efect tranchilizant asupra sistemului nervos central, fiind recomandată bolnavilor de Alzheimer. Se folosește doar rădăcina amară, care pentru organism are un puternic efect de revigorare a inimii, ficatului, rinichilor, vezicii urinare, dar și circulației sanguine.
Cercetătorii japonezi au raportat că unele substanțe chimice din rădăcina de salvie chinezească împiedică coagularea sângelui la animalele de laborator, ceea ce explică utilitatea ei în tratarea blocajelor și durerilor cardiace. În China, acest tip de salvie este la fel de bun și în tratarea infecțiilor de tip stafilococic.
– tratament preventiv pentru infarct miocardic și alte probleme ale inimii
Pentru cine poate găsi rădăcină de salvie purpuri, cunoscută și ca pinyin, dan shen sau tan-shen, ajunge să se facă un ceai din ea. Se clocotește o jumătate de litru de apă la care se adaugă o lingură rasă de rădăcină uscată. Se acoperă vasul, se dă focul încet și se lasă la fiert fix trei minute. Se ia de pe foc și se lasă la odihnit 30 de minute. După aceea, se strecoară și se bea lichidul cald zilnic pe stomacul gol pentru cine riscă să aibă probleme miocardice sau de anghină. Se pot folosi la fel de bine și frunzele uscate de salvie de grădină obișnuită.
Salvia este foarte utilă în oprirea lactației, ușurarea spasmelor intestinale și alungarea febrelor. Ceaiul de salvie este recomandat pentru câteva zile femeilor ce au înțărcat copiii și vor să se oprească laptele. Tot ceaiul alungă spasmele intestinale și coboară temperatura corpului, de aceea este util pentru scăderea febrei. Ceaiul se mai poate lua și în amigdalită acută, faringită, gingivită, ceai și cataplasme cu frunze de salvie.
– stimulare creșterii părului și colorării părului cărunt cu salvie
Cine vrea să își închidă culoarea părului cărunt, să pună 2 lingurițe cu vârf de salvie și două de ceai obișnuit într-o jumătate de litru de apă clocotită. Să pună totul într-un vas termorezistent și să-l lase la cuptor cel puțin două ore. Apoi se strecoară și se freacă firele de păr la rădăcină în fiecare seară. Dacă se păstrează pentru mai multe zile, se pune o lingură de coniac sau vodkă pentru a-i menține tăria.
Iată și un decoct cu salvie și rozmarin ce face părul nou să crească, este foarte bun persoanelor cu chelie sau celor care pierd mult păr. Se pun într-un vas 15 grame de salvie și 15 grame de rozmarin. Peste ele se toarnă jumătate de litru de apă fiartă și se lasă așa, fără să se pună la fiert, 20 de minute cu capac. Se mai amestecă ocazional în decoct. Apoi se strecoară și se păstrează într-o sticlă. Se folosește doar extern pentru stimularea creșterii părului nou.
Un mic avertisment, datorită cantității mari de thujon (compus ce poate cauza convulsii în doze mari) pe care o conține, salvia este bună doar în cantități mici, așa că nu ar trebui exagerat.
Sursa: www.clicksanatate.ro