DIVERSE | Totul despre infecțiile urechii la copii
Micutul tau este mai agitat ca de obicei si plange in timp ce se trage de urechi? De vina pentru schimbarea inexplicabila in starea de spirit a copilului poate fi o infectie a urechii. Pentru ca netratata corect poate duce la probleme de auz, nu mai amana vizita la medic.
Infectiile la urechi sunt unele dintre cele mai frecvente neplaceri cu care parintii vin la cabinetul medicului pediatru si nu trebuie tratate superficial. Perioadele prelungite cu probleme de auz cauzate de infectiile severe sau recurente ale urechii pot duce la intarzierea dezvoltarii vorbirii si, in unele cazuri, la pierderea auzului.
Tipuri de otita
Otita externa: intalnita si sub numele de „otita inotatorului”, este favorizata de expunerea la umiditate si se intalneste cu precadere vara.
Otita medie: cunoscuta sub numele de infectie a urechii, se caracterizeaza prin umflaturi dureroase si infectarea urechii medii (situata chiar in spatele timpanului).
Apare frecvent in randul copiilor pentru ca trompa lui Eustachio este mai scurta decat la adulti si este pozitionata orizontal, impiedicand astfel drenajul apei sau lichidelor de la nivelul urechii.
Otita interna: mai poarta numele de labirintita, pentru ca inflamatia este localizata la nivelul urechii interne (labirintul urechii).
Simptomele specifice la copii
Pe langa durere, infectiile urechii la copii se manifesta si prin: febra (38 ° C sau mai mare); lipsa poftei de mancare; dificultati de auz, secretii la nivelul urechii; tulburari de somn si stari de neliniste. Uneori, o infectie a urechii poate provoca, ameteala la copii, ceea ce-i predispune la caderi si accidentari.
Asa previi aparitia infectiilor urechii!
- Alapteaza-ti bebelusul timp de cel putin 6-12 luni, pentru ca laptele matern contine anticorpi impotriva bolii.
- Ofera frecvent lichide copiilor, deoarece inghitirea ajuta la deschiderea tubului lui Eustache, astfel incat fluidele care stagneaza sa se poata scurge.
- Invata-l pe copil sa tuseasca si sa stranute intr-o batista.
Cand e timpul sa mergi la doctor
Daca banuiesti ca micutul tau are o infectie la ureche, nu mai amana consultul medicului pediatru. Acesta va examina urechile cu un otoscop si va confirma sau nu daca disconfortul provine dintr-o infectie a urechii. Daca timpanul este rosu, umflat, probabil ca este o infectie. Acesta iti va prescrie tratamentul potrivit pentru vindecarea otitei.
Sursa: clicksanatate.ro