Diverse

DIVERSE | Topul celor mai eficiente plante antiinflamatoare

Când te încearcă durerile, nu te grăbi să iei medicamente. Îți propunem alternative naturale precum gheara-diavolului, salcia și busuiocul!

O inflamație este însoțită adesea de o senzație de cald, de dureri și roșeață în zona afectată. De obicei, apare în urma unor leziuni sau infecții și face parte din procesul de vindecare. De ajutor sunt plantele cu acțiune antiinflamatoare, care stimulează procesul de vindecare.

Alină durerile reumatice cu gheara-diavolului 

Planta este adesea recomandată în ameliorarea durerilor reumatice, deoarece conține substanțe cu proprietăți analgezice și puternic antiinflamatoare. La nevoie, se fac masaje cu unguent de gheara-diavolului sau se ia câte 1 capsulă cu pulbere din plantă, de 3 ori pe zi, înainte de masă, cel puțin 2-3 săptămâni. Aceste remedii calmează durerile și îmbunătățesc flexibilitatea articulațiilor.

Bine de știut!Femeile însărcinate trebuie să evite preparatele cu gheara-diavolului, pentru că pot provoca apariția contracțiilor.

Aspirină? Nu, salcie!

Numită și „aspirină vegetală“, salcia este folosită încă din timpuri străvechi pentru combaterea durerilor reumatice sau de altă natură, planta fiind, de asemenea, utilă, și pentru scăderea febrei. Scoarța ei conține derivați de acid salicilic, cu efecte asemănătoare aspirinei, fără efectele secundare ale acesteia (precum iritarea mucoasei gastrice). Poate fi consumată ca infuzie, pe care o prepari din 2 lingurițe de scoarță de salcie uscată (o găsești la magazinele naturiste) la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă amestecul la infuzat aproximativ 10 minute, apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici. Pentru a beneficia la maximum de efectele antireumatice, sedative și antiinflamatoare, se recomandă consumul a câte 2 căni de infuzie pe zi, cel puțin 21 de zile.

Busuiocul este eficient în bolile articulare 

De ajutor în caz de inflamații este și busuiocul, planta aromatică folosită des la preparatele culinare. Aceasta conține substanțe active care încetinesc evoluția procesului inflamator și grăbesc vindecarea. Frunzele de busuioc aduc beneficii și celor care suferă de boli digestive precum gastritele și enterocolitele, sunt eficiente în bolile urinare și ameliorează simptomele care însoțesc afecțiunile articulațiilor. Pentru prepararea ceaiului din busuioc sunt necesare 3-4 frunze proaspete și 250 ml apă fierbinte. Amestecul se lasă deoparte în jur de 10 minute, apoi se filtrează. Se recomandă 1 cană cu ceai pe zi. Ca să beneficiezi de proprietățile busuiocului, consumă frunzele cât sunt proaspete.

Bine de știut! Este foarte important să întrebi medicul dacă poți lua preparate cu busuioc în caz că urmezi un tratament alopat. Acestea pot interfera cu acțiunea unor medicamente.

Coacăzul-negru are acțiune calmantă

Un alt remediu eficient în tratamentul inflamațiilor este coacăzul-negru. Frunzele lui conțin principii active cu acțiune diuretică, eliminând excesul de acid uric din corp, compus care întreține și agravează inflamațiile. Pentru a beneficia de proprietățile antiinflamatoare ale frunzelor de coacăz-negru, se recomandă infuzia din 2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită la 1 cană cu apă clocotită, care se lasă deoparte în jur de 10 minute. Se beau 2 căni cu amestec pe zi, în cure de aproximativ 3 săptămâni.

Uleiul de lavandă combate procesul inflamator

Lavanda este o altă plantă cu efecte benefice în scăderea inflamației. Uleiul esențial tratează acneea, arsurile solare și înțepăturile de insecte. De asemenea, aduce beneficii și în tratamentul durerilor musculare, de articulații și de dinți. Se poate administra pe cale orală (3-5 picături cu 1 lingură de miere, de 3 ori pe zi) sau extern, de 3 ori pe zi, 15 picături diluate cu apă se aplică pe suprafața cu probleme. Pentru a se absoarbe în piele și a se facilita vindecarea, se masează ușor, cu mișcări circulare, zona afectată, până când uleiul intră complet în piele. Sunt de ajutor și băile cu ulei de lavandă, în care se pun 15-20 de picături. E bine să stai în apa-tratament cel puțin 20 de minute pe seară, până dispar durerile și inflamația.

Ghimbirul, remediu natural în caz de inflamații

În Asia, ghimbirul este cel mai utilizat medicament natural în caz de inflamații. Acesta poate fi administrat ca atare, sub formă de ceaiuri sau pulbere. Fitoterapeuții spun că ghimbirul poate fi o alternativă eficientă la medicamentele antiinflamatoare precum ibuprofenul.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page