DIVERSE | Terapia cu țuică de prune
Băuturile alcoolice curate din fructe pot face minuni pentru sănătatea omului, dacă aceste știe să se înfrâneze de un consum exagerat. Atât vinul, cât și vodca și țuica sunt elixiruri vindecătoare, care servite cu moderație, pot aduce numeroase beneficii trupului. De pildă, țuica din prune este cunoscută ca un remediu pentru afecțiuni digestive, biliare și cardiovasculare.
Opiniile negative cu privire la consumul de alcool de orice fel au apărut odată cu dependența de alcool, și dezvoltarea bolilor asociate, mai ales ciroză. Vinul și țuica sunt băuturi tradiționale, create acum mii de ani ca leac medicinal pentru întărirea imunității și vigoarea trupului.
Țuica de prune fiartă – bună pentru ficat și bilă
Țuica de prune fiartă (30-40 de grade) este un leac benefic pentru ficat, datorită vitaminelor și mineralelor conținute: A, B, C și D (1 și 2). Poate ajuta îndeosebi la reglarea funcțiilor hepatice, detoxifierea ficatului, combaterea constipației și tratarea dischineziei biliare. Se recomandă în aceste cazuri țuica de prune slabă, încălzită la 37 de grade Celsius, pentru o mai eficientă absorbție. Doar consumată în exces țuica poate dăuna celulei hepatice. Femeile pot bea câte un păhărel de țuică de 40 ml pe zi, iar bărbații câte unul de 50 ml zilnic. Se servește la cină, sau în general cu jumătate de oră înainte de masă.
Țuica ajută la creșterea hemoglobinei
Prunele sunt incluse în categoria celor mai sănătoase fructe de pe pământul românesc, datorită antioxidanților puternici conținuți, și a complexului de vitamine și substanțe active care fac bine celulelor roșii ale sângelui care transportă oxigenul în corp (hematii). De aceea țuica este considerată un medicament veritabil pentru anemie, datorită puterii de producere a hemoglobinei și a globulelor roșii cu 120%. Nivelurile ridicate de fier din țuica de prune ajută de asemenea la întărirea organismului. În paralel cu consumul de țuică slabă, persoanele anemice trebuie de asemenea să urmeze un regim alimentar nutritiv.
Țuica scade colesterolul și previne ateroscleroza
Studiile americanilor arată că țuica de prune naturală conține o enzimă care poate menține vasele de sânge curate prin reducerea depunerilor de colesterol de pe artere. Țuica poate fi așadar consumată zilnic, pentru prevenirea aterosclerozei și a infarctului miocardic, dar și pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor. Este un medicament naturist extrem de eficient și accesibil pentru toate bugetele. Doza ideală de țuică pentru sănătatea inimii este de 30 ml pe zi.
Stimulează memoria
Țuica de prune este recomandată mai ales persoanelor în vârstă (60 de ani), care au probleme cu memoria. Este un leac bun pentru prevenirea bolii Alzheimer sau a demenței și a cheagurilor de sânge.
Terapia cu țuică
Băuturile alcoolice nu trebuie niciodată consumate pe stomacul gol, înainte de masa de dimineață. Se beau câte 30-40 de ml de țuică după micul-dejun, sau câte 50 ml, dacă masa a fost bogată în grăsimi. Este un remediu bun iarna, pentru încălzirea corpului, spre deosebire de vin, care răcește corpul. Cel mai bun mod de a consuma țuica este cu 15 minute înainte de masa de prânz. Țuica nu trebuie să conțină mai mult de 30 de grade. Se mai bea și seara, înainte de cină, câte 40-50 ml de țuică mai tare, de 40 de grade. Se bea încet, cu jumătate de oră înainte de masă.
Precauții
Țuica de prune nu este recomandată persoanelor care au deja ficatul afectat de alcool sau care sunt bolnavi de ciroză din cauza alcoolismului. Cura cu țuică nu trebuie să devină un obicei care mai târziu se poate transforma în viciu. Nu se depășesc cantitățile recomandate. După consumul acestei băuturi nu se mai servește nimic alcoolic.