DIVERSE | Te enervezi des? Iată cum ții furia sub control
Te enervezi des cand cineva iti taie calea in trafic? Iti creste tensiunea cand copilul refuza sa coopereze? Furia este o emotie normala si sanatoasa, dar, ca sa nu-ti afecteze sanatarea si relatiile cu cei din jur, este necesar sa o tii sub control.
Gandeste inainte sa vorbesti
Cand esti foarte furios, se poate intampla sa spui lucruri pe care sa le regreti mai tarziu. Ca sa nu-i ranesti pe cei din jur, aduna-ti gandurile si abia atunci exprima-ti nemultumirea.
Exprima-ti supararea atunci cand esti calma
Este important sa-ti exprimi frustrarea intr-un mod asertiv. Spune ce te nemultumeste si de ce anume ai nevoie, direct si clar. In felul acesta, nu-i ranesti pe cei din jur si nici nu le dai impresia ca vrei sa-i controlezi.
Fa miscare
Activitatea fizica produce o eliberare a emotiilor, mai ales daca esti pe cale sa te enervezi. Cand simti ca furia creste, fa o plimbare sau alearga.
Fa pauze dese
Cand stii ca urmeaza sa ai o zi foarte stresanta, ia pauze scurte. Cateva momente de liniste te vor ajuta sa te simti mai bine pregatit sa faci fata avalansei de task-uri de care trebuie sa te ocupi, fara sa te iriti sau sa te infurii.
Identifica posibilele solutii
In loc sa te concentrezi asupra evenimentului care te-a suparat, incearca sa gasesti o rezolvare la problemele care te fac sa-ti sara tandara. Copilul nu vrea sa-si faca ordine in camera? Inchide usa. Partenerul tau intarzie la cina in fiecare seara? Programeaza mesele mai tarziu.
Spune clar ce te deranjeaza
Pentru a evita critica sau invinovatirea – care ar putea creste tensiunea – concentreaza-te pe explicatii care descriu problema. Fii respectuos si concis. Poti spune, de exemplu, „Sunt suparat ca ai plecat de la masa fara sa-ti fi oferit ajutorul cu spalatul vaselor ”, in loc de „Nu ma ajuti niciodata cu treburile casnice”.
Nu lasa ranchiuna sa-ti controleze viata
Daca permiti ca furia si alte sentimente negative sa le elimine pe cele pozitive, s-ar putea sa simti constant un entiment de nedreptate. De aceea, este important sa-l ierti pe cel care ti-a gresit.
Razi ca sa eliberezi tensiunea
Poate parea greu, dar cand te confrunti cu ceva ce scoate din minti, chiar si atunci cand ai asteptari nerealiste cu privire la cum ar trebui sa functioneze lucrurile, incearca sa te destinzi prin ras. Evita sarcasmul, totusi – ca sa nu ranesti sentimentele celor din jur si pentru ca lucrurile sa nu se inrautateasca.
Respira adanc
Cand esti foarte nervos, practica exercitii de respiratie profunda, imagineaza-ti o scena relaxanta sau repeta un cuvant sau o expresie calmanta, cum ar fi „Ia-o usor”. Te ajuta si daca asculti muzica sau yoga ori faci o alta activitate care te relaxeaza.