DIVERSE | Suplimentele de imunitate, moft sau necesitate?
În sezonul rece, multe mămici sunt tentate să dea „o mână de ajutor” imunității copiilor, oferindu-le diverse suplimente, pentru a-i feri de răceli și gripă. Sunt acestea cu adevărat necesare sau pot face mai mult rău?
Fie că e vorba de adulți sau de copii, sistemul imunitar puternic nu ţine numai de nişte gene bune moştenite. Implică şi un stil de viaţă bine organizat şi o alimentaţie echilibrată. Alteori, şi de suplimente, deşi acestea trebuie administrate doar în anumite situații, cu acordul medicului. Ceea ce este important de știut este că suplimentele nu pot înlocui un stil de viață sănătos.
Atenție la excesul de dulciuri
Sistemul imunitar al copilului poate avea de suferit în momentul în care acesta are diferite intoleranţe alimentare sau consumă produse cu aditivi, conservanți și zahăr. Când un copil are o alergie alimentară, digestia lui are de suferit, iar inflamaţiile vor îngreuna ţinerea departe a virusurilor şi bacteriilor.
ituaţia stă la fel atunci când cel mic consumă în mod regulat mai mulţi aditivi și conservanți decât corpul lui poate să suporte. În ceea ce priveşte zahărul, acesta a fost demonstrat în numeroase studii clinice că poate suprima imunitatea.
Pentru a-ţi creşte copilul într-un mod sănătos, ferește-l de aditivi, zahăr și alimente alergene. Concentrează-i alimentaţia pe o mulțime de legume proaspete, fructe integrale, nuci, seminţe, legume, ouă şi carne.
Probioticele îi apără de infecții
Probioticele sunt bacterii benefice, care apar în mod natural în intestinele noastre. Acestea protejează tractul digestiv, ajută la digestia alimentelor, favorizează eliminarea toxinelor și protejează de infecții. Când acest echilibru bacterian se perturbă, copilul se îmbolnăvește mai des.
Este recomandat să se administreze un supliment probiotic, care să conţină tulpini de lactobacilli și bifidobacterii. Prezente în iaurtul natural și chefir, probioticele sunt disponibile și sub formă de capsule sau pudră și sunt indicate mai ales dacă micuții fac tratament cu antibiotice.
Nu suprasolicita copilul
Pentru că în zilele noastre totul se întâmplă pe fugă, părinții sunt suprasolicitaţi, copiii sunt supraprogramaţi și toată lumea ajunge să sufere. Organismul copiilor are aceeaşi manieră de răspuns în faţa stresului, la fel cu cel al adulţilor – nivelurile de cortizol şi adrenalină cresc.
Şi când această mărire a nivelului hormonilor de stres este susținută, imunitatea micuților va avea de suferit. Este important pentru ei să aibă o mulțime de timp de joacă creativă, dar şi de momente de odihnă. Organismele mereu ocupate au nevoie de pauze dese, pentru ca sistemul imunitar să se poată recupera.
Asigură-te că doarme suficient
Lipsa somnului sau somnul insuficient slăbește imunitatea copiilor. În funcție de vârstă, aceștia au nevoie între 10 și 14 ore de somn pe zi. Pentru o secreţie corespunzătoare a melatoninei (hormonul responsabil de creștere), copiii au nevoie să doarmă în întuneric, fără o lumină de veghe.
Când recomandă medicii stimularea imunității
În sezonul rece, când răcelile sunt la ordinea zilei, medicii pot recomanda întărirea imunității copiilor, mai ales dacă aceștia merg în colectivități, unde se îmbolnăvesc mai ușor.
• Copiii care merg în colectivitate sau cei care au o predispoziție la răceli (mai ușoare sau mai severe) au nevoie și de vitamina C. Aceasta are efecte antiinflamatoare, activitate antioxidantă și calități antibiotice. Un supliment zilnic de vitamina C, în timpul lunilor de iarnă, va contribui la întărirea sistemului imunitar. Sunt recomandate 500 mg pentru copiii cu vârsta sub 3 ani și de 1.000 mg pentru copiii mai mari.
• În cazul infecțiilor bacteriene cu stafilococ aureus sau klebsiella (responsabil de declanșarea pneumoniilor) copiilor li se poate administra preparate farmaceutice (de tip Broncho-Vaxom), care stimulează mecanismele de apărare și măresc rezistența în fața infecțiilor căilor respiratorii. Consultă un medic pentru o dozare corespunzătoare.
• Pentru infecțiile de tip viral, se poate administra copiilor Isoprinosine, în cure stabilite împreună cu medical pediatru. Acesta ajută sistemul imunitar și poate să acționeze direct asupra virusului contractat de copil.
• Se pot prescrie și suplimente alimentare (echinacea, propolis, zinc), dar și remedii homeopate. Zincul este un element important ce stimulează funcția imunitară, previne infecțiile și scurtează durata infecțiilor.
BINE DE ȘTIUT
Cel mai simplu mod de a administra suplimente copiilor este forma de pulbere acestora, amestecată într-un blender cu fructe, suc de fructe, iaurt sau lapte (orez cu lapte pentru copiii mai mici) și miere (pentru copiii cu vârsta peste 12 luni).
Capsulele pe bază de ulei sau variantele de geluri moi, se pot înţepa cu un ac şi incorpora în mâncarea copilului, fără ca acesta să ştie.
INFO: Uleiul de pește, ca atare sau sub formă de capsule este bogat în acizi grași Omega-3 și în vitamine (A și E), care previn inflamaţiile şi cresc rezistența în faţa microbilor.
Sursa: clicksanatate.ro