Diverse

DIVERSE | Superstitiile si originile lor ciudate

Multi oameni cred in superstitii. Chiar si atunci cand sustinem ca nu credem cu adevarat in ele, trebuie sa recunoastem ca evitam sa facem anumite gesturi, caci “un gram de adevar” tot trebuie sa existe in ele.

In continuare, va propunem o trecere in revista a superstitiilor cunoscute in cele mai multe culturi ale lumii, in incercarea de a descoperi originile acestora, conform unei interpretari facute de publicatia belgiana Le Vif.

Oglinda sparta si cei sapte ani de ghinion
Inca din Antichitate, existau popoare care considerau ca oglinzile reflecta nu doar aspectul exterior al omului, ci si pe cel interior. Fiind o reflectie a sufletului, se credea ca faramitarea ei atrage distrugerea launtrica a celui care se reflecta in ea.
O alta posibila explicatie a acestei superstitii este aceea ca demonii se ascund in interiorul oglinzilor, iar spargerea lor duce la eliberarea lor in lume.
Cifra sapte are origini biblice si a fost preluata de la pilda celor zece vite slabe care i-au aparut faraonului in vis, prevestind cei sapte ani de foamete ce aveau sa se abata asupra Egiptului.

Umbrela deschisa in casa si raul pe care il atrage
Avand in vedere ca obiectul in jurul caruia a fost construita aceasta superstitie, ea nu putea sa provina decat dintr-o zona cu multa ploaie. Ei bine, in Anglia secolului al XVIII-lea, mecanismul de deschidere a unei umbrele nu era tocmai un lucru simplu.
Asta deoarece umbrelele erau confectionate pe un cadrul metalic rigid, care putea rani pe origine s-ar fi aflat prin preajma sau putea sparge un obiect din casa. Asadar, aceasta credinta s-a nascut din prudenta, din precautia englezilor.

Costumatiile verzi purtate la spectacole, aducatoare de tragedii
In Franta de acum cateva secole, arsenicul era adesea folosit pentru colorarea in verde a materialelor textile folosite la costumele actorilor. Daca imbracamintea verde era purtata direct pe piele sau era incorect tratata chimic, otrava putea patrunde in organism, devenind letala.
Intamplator sau nu, Moliere a murit pe scena, purtand aceasta culoare in rolul “Bolnavului inchipuit”.

Pericolul care il paste pe cel de-al 13-lea oaspete la masa
Superstitia legata de numarul 13 isi are originile tot intr-o scena Biblica, mai exact in “Cina cea de Taina”, cand Iisus, inconjurat de cei 12 apostoli ai sai, era al 13-lea la masa. Ori stim bine ce i s-a intamplat, nu?
O alta explicatie, dar cu origini mai recente este aceea ca majoritatea serviciilor de tacamuri si vesela contin 12 piese. Al 13-lea invitat va primi tacamuri, ceasca si farfurie de alt fel decat restul invitatilor, ceea il va face sa se simta exclus. Pana la urma, e si asta un fel de ghionion.

Palaria scoasa aduce moartea in casa
Pe vremuri, barbatii isi scoteau palaria de pe cap cand intrau intr-o incapere doar daca acolo avea loc un priveghi sau daca in interior se afla o persoana decedata.
Exista locuri pe glob in care inca se mai crede ca o palarie pusa pe masa sau pe pat aduce ghinionul in casa sau, in cel mai rau caz, atrage moartea.

Un cutit primit sau oferit in dar distruge prieteniile
Se spune ca niciodata nu este bine sa primesti in dar sau sa faci un cadou constand intr-un cutit. Acest obiect, la fel ca multe alte obiecte ascutite sau care taie, sunt semnul destramarii prieteniei.
Totusi, se spune ca efectul acestei superstitii poate fi atenuat sau chiar anulat daca cel care primeste obiectul contondent in dar ofera o moneda sau o suma mica de bani pentru a rascumpara darul.

Ghionul de sub scara
O scara sprijinita de un zid formeaza un triunghi, simbol al Trinitatii Divine. Trecerea prin interiorul acestuia echivaleaza cu nesocotirea caracterului sacru al acestui simbol.
In plus, este si periculos, deci mai mult decat din superstitie, ar trebui sa evitam sa stam sau sa trecem pe sub o scara din precautie.

Pisica neagra care-ti taie calea
Aceasta superstitie dateaza din Evul Mediu, cand pisicile negre erau tinute ca animale de casa de catre vrajitoare. In plus, negrul se regaseste din plin in cromatica simbolurilor malefice, a lucrurilor asociate diavolului.
Sa nu uitam, totusi, ca si lui Napoleon i-a taiat o mata neagra calea inainte de batalia de la Waterloo.

Bate-n lemn!
Ne intoarcem din nou la simbolurile biblice, caci sunt destul pasajele in care ni se aminteste ca din lemn era confectionata crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul.
Atingerea lemnului atunci cand te paste un pericol ar trebui sa aiba rolul unei rugaciuni, adica sa protejeze de rau.

Painea intoarsa pe masa aduce lucruri rele
Aceasta superstitie dateaza din Evul Mediu, cand brutarii obisnuiau sa pastreze o bucata de paine pentru gade, iar clientii stiau ca de acel produs nu trebuie sa se atinga, pentru ca era destinata omului mortii.
La fel ca atunci, si acum se mai pastreaza simbolistica acestei superstitii, conform careia nu este bine sa tii painea intoarsa pe masa.

Sursa: www.ziare.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page