DIVERSE | Super-fructe si legume de care poate nu ai auzit
Daca te gandesti sa incerci gusturi noi, poti avea in vedere anumite fructe si legume mai rare, de care probabil nu ai auzit. Daca ajungi in tari exotice, fa-ti o prioritate din a le gusta, pentru ca poate nu vei mai avea ocazia.
Huffington Post a realizat o selectie a unor fructe si legume care nu se regasesc de regula in alimentatia noastra si nici macar pe continentul nostru.
Exteriorul acestui fruct verde nu se consuma. Odata ce se coace si se simte moale la atingere, coaja devine maronie. Inauntru vei intalni o pulpa de fruct cu textura delicata. Gustul pare un amestec intre banana si ananas. Nu consuma semintele negre din interior!
Cherimoya contine mai multe fibre comparativ cu un mar si contine 60% din necesarul zilnic de vitamina C.
Desi fructele de kumquat arata ca niste portocale in miniatura, apartin genului Fortunella (care include arbusti din partea de sud a Chinei, cu fructe mici, de forma ovala, asemanatoare portocalelor).
Au aceleasi efecte benefice asupra sanatatii ca si citricele (contin fibre si vitamina C). Se consuma intregul fruct, cu coaja. Poate fi adaugat si in salate sau in mancarurile cu fructe de mare.
Din acest fruct cu tepi, cunoscut si ca pepenele cu coarne, se consuma numai interiorul verde zemos, care are un gust amestecat de zucchini, castravete, kiwi si banane.
Tinand cont de faptul ca acest fruct consta in cea mai mare parte din apa, te ajuta sa te hidratezi pe parcursul unei zile de vara. Este bogat in potasiu, vitamina A, vitamina C si fier.
Este cel mai mare fruct care creste in copaci, putand sa atinga o greutate de 36 de kilograme. Poate fi consumat atat ca atare, cat si in cadrul unor mancaruri gatite cu curry.
Este o sursa bogata de vitamina C si mangan, un mineral care se gaseste in oase, ficat, rinichi si pancreas, fiind esential pentru o buna functionare a creierului si a sistemului nervos.
Sub invelistul tare, fructul de mangostan este dulce, avand in acelasi timp un gust usor picant, de citrice si pere. Contine o serie de fibre, fier si vitamina B, fiind recomandat in special femeilor insarcinate.
Fructul proaspat are un pret destul de mare, insa se gaseste si conservat, adesea in sirop.
Aceasta leguma se poate folosi in mai multe feluri de mancare, avand o serie de beneficii pentru sanatate. Ingredientul activ din turmeric este curcumina, care actioneaza ca un antioxidant puternic. Potrivit unor studii, curcumina are un rol important in lupta cu mai multe tipuri de cancer, artrita si Alzheimer.
Ca si alte ierburi si condimente, radacina de turmeric, pe care nu avem sansa sa o vedem de obicei altfel decat pulbere, adauga savoare mancarii, scutindu-va de consumul unui numar ridicat de calorii, al sarii si al diverselor grasimi.
Numit si carambola, acest fruct tropical poate fi adaugat si in mancarurile cu fructe de mare sau in cele pe baza de carne.
Consumat proaspat, un fruct de marime medie are numai 28 de calorii si un continut ridicat de potasiu, fibre si vitamina C.
Numit si pitaya sau pitahaya, fructul dragonului este un cactus. Are forma unui bulb roz acoperit cu petale verzui ondulate. Gustul sau nu este insa atat de pregnant, fiind recomandat consumul lui alaturi de diverse feluri de mancare si bauturi.
Este bogat in fibre si antioxidanti si poate contine unele probiotice sanatoase.
Sursa: www.ziare.com