Diverse

DIVERSE | Supe cu efect terapeutic

Nu de puține ori ai auzit că supele calde fac minuni atunci când ești în convalescență, de pildă. Efectele terapeutice ale supelor și-au dovedit eficiența în cazul multor afecțiuni, dar și atunci când vrei să iei o pauză de la mâncărurile grele și să faci o cură de detoxificare.

Supa diuretică

Pentru prepararea acestei supe ai nevoie de 3 cepe, 2 linguri de ulei, jumătate de rădăcină de ghimbir,  2 roșii, 1 cartof, 1 dovlecel, 1 sfert dintr-o varză mică, 8 căței de usturoi, 1 jumătate de linguriță de turmeric, 20 de frunze proaspete de busuioc, 1,5 l apă, oregano, sare și piper după gust.

Toci cepele mărunt și le pui la înmuiat în ulei. Adaugi rădăcina de ghimbir, roșiile, cartoful, dovlecelul și varza tăiate cubulețe mici. La final, pui cățeii de usturoi întregi și condimentele. Torni apa și lași să fiarbă supa aproximativ 45 de minute.

Supa care combate anemia

Ai nevoie de 1 ceapă, 2 linguri cu ulei, 1 cățel de usturoi, 3 cești cu frunze proaspete de măcriș, 1 cartof copt, 1 litru de apă, sare și piper după gust. Călești ceapa tocată în ulei, apoi adaugi usturoiul pisat, frunzele de măcriș și cartoful copt în prealabil. Le lași să se înmoaie 5 minute, după care torni apa. Supa este gata atunci când legumele devin fragede.

Supa care scade durerile menstruale

Această supă se prepară rapid, fiind eficientă contra durerilor cauzate de menstruație. Ai nevoie de 1 lingură de ulei, 1 ceapă, 1 cartof, 3 frunze de salată verde, 2 căni de supă de legume și sare după gust. Înmoi ceapa tocată în ulei, apoi adaugi supa de legume și celelalte ingrediente și le lași să fiarbă până se înmoaie. Supa se servește cu alune sau migdale prăjite.

Supa energizantă

Un strop de energie nu strică nimănui, mai ales că se poate obține mâncând o supă sănătoasă și gustoasă. Pentru aceasta, trebuie să ai 1 ceapă, 1 lingură de ulei, 3 sfecle roșii mici, 1 jumătate de dovlecel, 1 sfert de varză, 5 căni cu apă, sare după gust, 1 legătură de pătrunjel și zeama de la o jumătate de lămâie.

Înmoi în ulei ceapa tocată mărunt, adaugi sfecla roșie cubulețe, dovlecelul și varza tăiate julien și apa. Potrivești de sare și lași să fiarbă până se înmoaie legumele. La final, pui zeama de lămâie și pătrunjelul mărunțit.

Supa împotriva constipației

Ai nevoie de 1 lingură de ulei de măsline, 500 g spanac, 1 țelină medie, 1 l apă, 1 cană supă de legume, 1 lingură de iaurt, sare după gust.

Încălzești uleiul într-o oală, adaugi spanacul spălat în prealabil și țelina tăiată cubulețe. Lași pe foc până se înmoaie, apoi torni apa și supa de legume și mai lași să fiarbă încă 15 minute. Pasezi supa cu blenderul, potrivești de sare și o servești cu iaurt.

Supă detoxifiantă

Această supă ajută organismul să se elibereze de toxine datorită ingredientelor cu care se prepară. Consum-o de câteva ori pe săptămână pentru rezultate cât mai bune. Ai nevoie de 2 miezuri de anghinare, zeama de la 1 lămâie, 1 ceapă, 20 g ulei de măsline, 200 g mazăre proaspătă, 200 g fasole verde, 1 legătură de pătrunjel, 1 liltru supă de legume, 100 g tăiței, sare și piper după gust.

Într-n castron amestecă miezurile de anghinare cu sucul de lămâie. Într-o oală înmoi ceapa tăiată mărunt cu uleiul de măsline. Adaugi anghinarea amestecate cu zeama de lămâie, fasolea, mazărea și pătrunjelul tocat. Torni supa de legume și lași să fiarbă 20 de minute. La final pui tăițeii, potrivești de sare și piper și servești supa cu parmezan răzuit deasupra.

Supa împotriva febrei

Ai nevoie de 30 de căței de usturoi pisați, 2 morcovi, 2 cartofi, 1 bucățică de țelină, 1 ceapă, 1 lingură de unt, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 l apă, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.

Într-o oală pentru ciorbă pui uleiul împreună cu untul, apoi adaugi ceapa tăiată mărunt și o lași să se înmoaie, fără să se călească. Torni apa, adaugi morcovii, cartofii și țelina tăiate în bucăți mai mari și le lași pe foc până sunt fierte. La final pui usturoiul pisat și mai lași să dea în clocot încă vreo 5 minute, după care pasezi cu blenderul toate legumele. Adaugi sare și piper după gust, apoi dregi supa cu smântână și pătrunjel tocat.

Această supă pe bază de usturoi este ideală pentru persoanele care au răcit și se confruntă cu febră, tuse și dureri de cap. De asemenea, consumată frecvent, supa are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.

INFO: Supele se servesc întotdeauna proaspete. Cu cât sunt ținute mai mult la frigider, cu atât le scad proprietățile terapeutice.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page