DIVERSE | Știai că mămăliga este cea mai sănătoasă mâncare din lume?
Multi dintre noi aleg sa puna pe masa mamaliga in loc de paine, insa putini stiu cat este de sanatos acest tip de mancare.
Mamaliga are multiple beneficii: este bogata in minerale, vitamine si nutrienti, este bogata in grasimi sanatoase, care faciliteaza digestia, este indicata chiar in curele de slabit, are in componenta vitaminele B6, C si E, precum si tiamina si riboflavina, nu contine gluten, astfel ca poate fi mancata de oricine, reduce riscul de cancer la colon si de formare a hemoroizilor.
Cum se prepară, de fapt, mămăliga. Multe gospodine fac această greşeală. Iată cât trebuie să fiarbă!
Retetele de mamaliga sunt numeroase si variaza de la o regiune la alta in functie de ingredientele de care dispui si de imaginatie.
Cel mai simplu fel de mancare, cu adevarat traditional, este mamaliga cu branza (branza sarata, branza de oaie). In trecut, mamaliga inlocuia painea, care era considerata un adevarat lux in casele de tarani.
Mamaliga este facuta intotdeauna proaspat pentru fiecare masa si mancata calda.
Astazi, va propunem o reteta de ”mamaliga boiereasca” a profesorului Nicolae Curelea, un maestru al bucatariei moldovenesti,care din pasiune pentru gastronomie, incurajeaya si promoveaza retetele autentice romanesti.
Ce ne trebuie?
– 3 cesti lapte dulce
– 1 lingurita sare
– 1 lingura unt
– 1 ceasca si jumatate de malai
– 200 g branza telemea
– 1 ceasca smantana
Mod de preparare:
Intr-un ceaun sau oala, incalziti laptele, sarea si 1 lingurita de unt pana incepe sa fiarba. Presarati 1 lingura de malai in lapte.
De indata ce laptele incepe sa fiarba din nou, turnati tot restul malaiului dintr-o data si amestecati puternic cu un melesteu sau lingura de lemn aproximativ 1 minut.
Apoi adaugati branza si restul de unt. Dati focul mic si continuati sa amestecati cu temei, mereu in aceeasi directie.
Veti vedea mamaliga ingrosandu-se si desprinzandu-se de pe marginile ceaunului. Mamaliga ar trebui sa fie gata in 10-15 minute.
Scuturati ceaunul si imediat rasturnati pe un platou cald. Taiati in felii si serviti fierbinte. Serviti mamaliga cu un preparat secundar pe baza de carne, peste sau oua, sau cu smantana.
Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85 — 90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.
Are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală. El a fost îndelung utilizat în bucătăria tradițională românească prin făina de mălai gătită.
Are efect împotriva stresului fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care are acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.
Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.
Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.
Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor.
Totodată, vitamina A, conținută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătatea ta și funcționarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajută să slăbești ușor.
Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.
Specialiștii germani în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Köln au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului.
Substanțele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.
Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor.
Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea intestinelor. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.
Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten. Ajută în prevenirea cancerului la plămâni datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin. Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o conține.
Ajută la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conținutului mare de tiamine. Ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon. Influențează în bine starea de spirit. Vindecă răceala prin conținutul de vitamina A. Femeile gravide își pot asigura doza necesară de acid folic.
Sursa: http://www.suntgospodina.com