DIVERSE | Soluții naturale contra respirației urât mirositoare
De cele mai multe ori, respirația urât mirositoare, cunoscută și ca halenă, este cauzată de excesul de bacterii din gură. Problema poate fi remediată cu ajutorul leacurilor din natură.
Mănâncă fructe proaspete
Și când urmezi un tratament medicamentos poate apărea halena, din cauza uscării gurii. În această situație, este recomandat să mânânci fructe care stimulează producția de salivă, precum citricele, dar și merele și perele. Și fructele proaspete, consumate în fiecare zi, după ce ai luat masa, ajută la curățarea danturii, mai ales că nu ai tot timpul posibilitatea să te speli pe dinți: când iei masa în oraș sau când ești la serviciu.
Apă de gură din uleiuri esenţiale
O altă soluție naturală eficientă este apa de gură, pe care o poți prepara din amestecul de uleiuri esențiale, cu apă și puțin alcool. Astfel, vei obține o apă de gură natural, pe care o poți folosi în fiecare zi. La prepararea apei de gură poți folosi 10 picături de ulei esențial de eucalipt, 10 picături de ulei esențial de portocale, 50 ml de apă și o linguriță de alcool. Amesteci bine și pui lichidul într-o sticluță. Îți clătești gura ori de câte ori simți nevoia.
Infuzia de salvie te scapă de afecțiunile gingivale
Afecțiunile gingiei se numără printre cauzele apariției mirosuluui neplăcut al gurii. Acestea pot fi ameliorate cu ajutorul infuziei de salvie, plantă cu proprietăți antibacteriene și astringente. Prepari infuzia din 2 lingurițe de plantă mărunțită, peste care torni 200 ml de apă fierbinte. Lași să se răcească și te clătești cu infuzia obținută de 4-5 ori pe zi.
Legumele curăţă cavitatea bucală
Consumă cât mai des legume precum fasolea, lintele, varza, soia, pentru că au un conţinut ridicat de fibre. Acestea sunt recunoscute pentru că ajută tranzitul intestinal, reglează aciditatea de la nivelul cavităţii bucale și stimulează secreţia salivară. Astfel, nu se mai formează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor, responsabile pentru mirosul urât al respirației.
Propolisul are efect antibacterian
În peste 90% din cazuri, mirosul neplăcut al gurii este cauzat de bacterii, care se înmulțesc necontrolat. Pentru a opri acest lucru, utiliează și propolisul. Ține în gură o bucată mică de propolis, până se dizolvă. Poți apela și la apa de gură cu propolis, de mare ajutor în menținerea igienei orale. Peste 3 linguri de tinctură torni un pahar cu apă rece și amesteci bine. Îți clătești gura de 4-5 ori pe zi, mai ales după mese.
Menta, pentru o respirație proaspătă
Știai că, dacă mesteci 2-3 frunze de mentă proaspete la câteva minute după ce ai luat masa, mai ales dacă ai consumat mâncăruri pe bază de ceapă sau usturoi, sunt ideale contra respiraţiei urât mirositoare. Dacă nu te împaci cu menta proaspătă, apelează la ceaiul obținut din această plantă. Peste câteva frunze uscate de mentă torni 250 ml cu apă. Îţi clăteşti gura de câteva ori pe zi, ca să îţi asiguri o respiraţie proaspătă.
Sfatul Click!Sănătate: Mestecă 2-3 frunze de pătrunjel proaspăt, de fiecare dată după ce mănânci, acest remediu având proprietăți antibacteriene.