SANATATE | Soluția care te scapă de hernia de disc
Multi romani sufera de afectiuni ale coloanei, iar una din cele mai intalnite diagnostice este hernia de disc. Daca ai apelat la toate tratamentele neinvazive si s-au ameliorat simptomele exista o cale prin care te poti vindeca cu ajutorul unei proceduri minim-invazive, care dureaza aproximativ 20 de minute: nucleoplastia.
Nucleoplastia este o optiune pentru pacientii la care tratamentul conservativ nu aduce o ameliorare a durerilor si la care prin examinari de Rezonanta Magnetica (RMN) s-a pus in evidenta o hernie de disc contenta (inchisa). Aceasta metoda chirurgicala minimal invaziva se efectueaza in ambulatoriu si ii permite pacientului sa paraseasca clinica in ziua operatiei, uneori sub protectia unui bandaj cervical sau lombar special, care asigura o stabilizare a coloanei vertebrale pentru o perioada de timp (4-6 saptamini), necesara consolidarii discului operat, scrie bzi.
Procedeul poate fi efectuat de medici specialisti – ortopezi sau neurochirurgi care au experienta in chirurgia coloanei vertebrale, experienta necesara pentru plasarea precisa a canulei (acului) in discul intervertebral. Aceasta manopera se face sub control strict radiologic. Prin aceasta canula se introduce o sonda speciala care reduce presiunea din discul intervertebral, eliberand nervii de sub apasare si reducand sau inlaturand durerile.
Incadrata in categoria afectiunilor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc se manifesta la nivelul discurilor aflate intre vetrebrele coloanei si constituie una dintre cele mai serioase boli de natura neurologica, prin numarul mare de cazuri si prin intensitatea suferintei produse.
Cel mai bun candidat pentru aceasta metoda de tratament este pacientul care sufera de o hernie de disc contenta (inchisa) si care nu a raspuns la terapia conservativa. Semnul tipic al unei hernii de disc contente este durerea de spate care iradiaza intr-un brat sau un picior.
Nucleoplastia nu ajuta in herniile de disc deschise sau in hernii de disc insotite de fracturi unde chirurgia deschisa clasica este absolut necesara. Nucleoplastia nu inlocuieste chirurgia clasica, ci o completeaza, oferind solutii in cazurile refractare la terapia conservativa si care nu cer neaparat o interventie deschisa.