DIVERSE | Sfecla roşie, ideală pentru stomac
Pentru că se numără printre puţinele legume care nu îşi pierd proprietăţile prin gătire, sfecla roşie nu ar trebui să lipsească din meniul tău. Iată ce afecţiuni poţi trata cu această legumă.
Alungă anemia şi oboseala
Sfecla roşie este un excelent remediu pentru persoanele cu anemie, mai ales pentru copii. Aceasta este bogată în substanţe nutritive şi creşte pofta de mâncare, ajutându-i să se dezvolte armonios.
De asemenea, sunt recomandate sucurile şi salatele proaspete, mai ales în perioadele cu stări acute de oboseală.
Scade presiunea arterială
Bogată în potasiu şi în acid folic, sfecla roşie este benefică celor care au probleme de inimă. Sfecla reglează tensiunea arterială şi oferă o protecţie în plus cardiacilor, pentru că asigură buna funcţionare a musculaturii cordului.
Hipertensivii pot face o cură de două luni cu suc de sfeclă roşie. Curăţă o rădăcină de sfeclă, doi morcovi şi o rădăcină de ţelină, după care se pun în storcătorul de fructe. Pentru început, bea zilnic câte 50 ml de suc zilnic şi apoi creşte progresiv doza până la 300 ml.
Calmează crizele de stomac
Fiind alcătuită în proporţie de 80% din fibre, sfecla roşie are efecte benefice în cazul problemelor digestive. Dacă ai un stomac sensibil, e bine să o consumi fiartă sau coaptă. Prepară un amestec dintr-o rădăcină mică de sfeclă roşie fiartă, o linguriţă de hrean şi o lingură de miere, pe care să-l mănânci după masă.
În plus, un pahar cu suc proaspăt de sfeclă roşie amestecat cu o lingură de miere, consumat în fiecare dimineaţă, ajută la tratarea ulcerului, prin reducerea acidităţii gastrice.