DIVERSE | Sânzienele, leac pentru tiroidă
Plantă cu foarte multe proprietăți medicinale, sânzienele ajută la tratarea a peste 40 de afecțiuni, printre care și cele ale tiroidei.
Sânzienele sau drăgaica, cum i se mai spune, este o plantă cu flori mici, albe sau galbene, cu o mireasmă plăcută, ce atinge o lungime de până la 60 de centimetri. Perioada maximă de înflorire este în luna iunie, în perioada solstițiului de vară.
În tradiția populară, planta se recoltează abia după sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Se crede că înainte de această zi, florile nu trebuie culese de nicio persoană, fie ea copil sau bătrân, deoarece atrage ghinionul. Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, sânzienele ocupă un loc aparte în medicina naturistă, tratând boli grave precum cele ale tiroidei, de piele, urinare și uterine.
Sânziana galbenă, smântânica – cum mai este cunoscută în popor – crește pe culmile munților, preferând înalțimile și are flori galben-aurii, cu parfum îmbietor de miere, dar gust foarte amar. Acestea au proprietăţi terapeutice, datorită conţinutului chimic divers, între care glicozide, coloranţi galbeni şi roşii, taninuri, acizi organici, enzime şi săruri minerale.
Sânziana albă sau drăgaica are flori gingașe, alb-gălbui, cu aceeași mireasmă inconfundabilă de miere și crește mai ales pe marginea drumului. Florile sunt folosite ca leac în: boli tiroidiene, icter, gută, reumatism cronic și tulburări circulatorii.
Ambele plante sunt la fel de bune în vindecarea bolilor și se folosesc în mod asemănător.
Ceaiul pentru normalizarea funcției tiroidiene
Ceaiul din flori de sânziene (albe și galbene) se folosește atât în tratarea hiperfuncției tiroidei, cât și a hipofuncției, ajutând la normalizarea activității glandei tiroide. Remediul are rol și în diminuarea nodulilor tiroidieni.
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de flori la 250 ml de apă. Se lasă la temperatura camerei 6-8 ore, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol.
Infuzia de drăgaică
Pentru efecte maximeîn tratarea afectiunilor tiroidiene, se recomandă infuzia concentrată de sânziene. Aceasta se pregăteștedintr-o lingură de plante la 250 mililitri de apă clocotită. Se ține la infuzat 20 de minute, după care se bea dimineața, pe stomacul gol.
Se urmează tratamentul zilnic, minim 12 luni.
Alte preparate pe bază de sânziene
– Suc proaspăt, pregătit cu ajutorul storcătorului electric, din flori de drăgaică proaspăt culese și spălate. Se folosește ca atare, pentru uz extern – picurat direct pe plăgi – sau diluat cu apă, pentru administrarea pe cale orală, pentru tratarea infecțiilor urinare.
– Alifie pregătită din suc proaspăt (4 linguri), amestecat cu unt la temperature camerei (100 g). Se formează o pastă omogenă, care trebuie păstrată la frigider. Se recomandă în tratarea ulcerațiilor de tot felul și a bolilor de piele.
– Pulbere din plante uscate și măcinate. Are rol cicatrizant în caz de psoriazis, eczemă sau plăgi canceroase. Se aplică direct pe zonele cu probleme.
Ce mai poate trata
– Alături de tratamentul recomandat de doctor, unguentul de sânziene are efect în vindecarea afecțiunilor dermaticologice canceroase.
– Are rezultate în tratarea bolilor vezicii urinare și renale.
– Sânzienele ajută la tratarea nevrozei, epilepsiei, insomniei și vertijului.
– Ajută la reglarea circulației sângelui, la persoanele vârstnice.
Sursa: clicksanatate.ro