DIVERSE | Sana vs iaurt. Care e alegerea mai sănătoasă
Sana și iaurtul sunt rezultate din același proces, adică fermentarea unor bacterii lactice sau fermenți. Diferența dintre ele este că sana rezultă din fermentarea acidă a laptelui nefiert, nepasteurizat, prin scăderea pH-ului are loc coagularea proteinelor, iar iaurtul se obține prin însămânțarea laptelui pasteurizat sau fiert cu bacterii specifice, precum Thermobacterium bulgarium și Streptococcus thermophilus.
Sana și iaurtul sunt rezultate din același proces, adică fermentarea unor bacterii lactice sau fermenți. Diferența dintre ele este că sana rezultă din fermentarea acidă a laptelui nefiert, nepasteurizat, prin scăderea pH-ului are loc coagularea proteinelor, iar iaurtul se obține prin însămânțarea laptelui pasteurizat sau fiert cu bacterii specifice, precum Thermobacterium bulgarium și Streptococcus thermophilus.
Sana vs iaurt. Care e alegerea mai sănătoasă – cum se prepară iaurtul și cât de sănătos este?
Denumirea de iaurt este, de fapt, denumirea laptelui prins, de altădată. Își are originea în Europa de Est sau Asia, iar cuvântul provine din limba turcă (youghurmak), care înseamnă “a îngroșa”. Iaurtul este mâncare de bază, mai ales la micul dejun, în Europa și America de Nord. Iaurtul se prepară din laptele de capră, de vacă, de oaie și de bivoliță, dar doar laptele de vacă și de oaie se folosesc pentru omogenizarea bacteriilor lactice. De aceea iaurturile din lapte de capră sau bivoliță conțin doar maximum de 30% lapte de capră sau bivoliță.
Adevăratele calități nutritive le oferă bacteriile lactice specifice, inclusiv aroma și gustul este dat de acestea. Deci, chiar dacă este obținut prin fierbere sau pasteurizare a laptelui, iaurtul nu este un lapte bătut obișnuit. Foarte interesant este că la fabricarea iaurtului este folosită o bacterie asemănătoare cu una din zona intimă a femeii (Lactobacilus Subtilis), care are rol de contrabalansare a fungilor, contribuind astfel la sănătatea femeii. Tot această bacterie, la naștere, trece pe buzele noului născut, ajunge în tubul digestiv și participă la digestia laptelui matern.
Sana vs iaurt. Care e alegerea mai sănătoasă – cum se prepară sana și cât de sănătoasă este?
Sana se prepară exact cum se prepară laptele bătut de altădată, prin fermentarea cu bacteriile lactice. Astfel, aceasta se obține prin acidifierea naturală a laptelui lăsat să stea la temperatura camerei. Este un produs acid, care se prepară foarte ușor în casă. Industrial, se prepară prin însămânțarea cu maia de bacterii lactice din familia Streptococeaceae.
Sana este laptele bătut făcut în casă, din laptele nefiert, strecurat și lăsat la prins la temperatura camerei. Cea mai bună este sana obținută din laptele proaspăt de vacă, crud și nepasteurizat, în special în cazul femeilor. Cu toate acestea, este indicat ca produsele lactate să fie consumate cu moderație de către femei. Mulți specialiști au vorbit despre faptul că organismul feminin a fost clădit să secrete lapte, ci nu să-l primească în interiorul său. S-a mers mai departe și unii specialiști consideră că substanțele chimice din laptele pasteurizat distrug echilibrul delicat al sistemului endocrin feminin. Mai mult, multe din cazurile de acnee, alergii și infecții ale urechii au fost vindecate complet prin simpla eliminare a produselor lactate din alimentație.
În ceea ce privește care este alegerea cea mai sănătoasă dintre cele două, este vorba de preferințele fiecăruia. Atât sana, cât și iaurtul sunt importante pentru alimentație, deoarece flora intestinală este menținută echilibrat, de aceea produsele lactate sunt alimente neutre, adică liniștesc stomacul. Este bine de știut că nu toate produsele sunt naturale, multe dintre ele conțin aditivi, conservanți și chiar zahăr, iar aceste produse nu sunt neapărat la fel de sănătoase ca cele obținute din ingrediente naturale.
Sursa: clicksanatate.ro