Diverse

DIVERSE | Salcia, analgezic natural

Se spune că ramurile de salcie sfințite la slujba din Duminica Floriilor pot fi folosite ca leacuri. Descoperă în cele ce urmează ce proprietăți terapeutice are salcia!

Numită și „răchita albă“ este întâlnită cu precădere în zonele de șes, pentru că are nevoie de umiditate.

De la salcie, mai ales de la specia numită „salcie albă“ se folosește scoarța ei căci are proprietăți curative, dar se mai utilizează și frunzele și mâțișorii. Coaja salciei conține salicină, populină, oxalați,  enzime, taninuri, flavonoizi. Se extrage în lunile de primăvară, înainte să-i apară frunzele, deoarece atunci este foarte bogată în salicină.

Știai că…

…acidul acetilsalicilic din aspirină a fost extras pentru prima oara în anul 1835, din scoarța de salcie albă?

Scade febra

Hippocrate o utiliza pentru scăderea temperaturii  și o mai recomanda pentru combaterea durerilor de spate dar și în caz de reumatism. Pentru aceste probleme le spunea suferinzilor să consume ceai din scoarță de salcie albă.

Aspirina naturală

Dacă te doare capul, în loc să iei o pastilă pe bază de acid acetilsalicic, ia un remediu natural pe bază de salcie. Salcia conține salicină, ajută în calmarea durerilor de cap și a nevralgiilor.

Mai nou, există în magazinele naturiste mici bucăți de scoarță de salcie pentru mestecat, dar și ceaiuri, praf sau tincturi din salcie.

Combate inflamațiile și durerile

Inhibă ciclooxigenaza și prostaglandinele, reducând astfel inflamațiile și durerile apărute în cazul artritei și a osteoartritelor. De altfel, combate și alte dureri nu doar pe cele de articulații, ci și pe cele musculare, cele apărute în reumatism și pe cele menstruale. Și cei care nu reușesc să doarmă, sunt triști și suferă de anxietate pot încerca acest remediu.

Previne infarctul

Ceaiul de salcie albă are același efect ca al aspirinei sintetice, despre care se spune că dacă iei o doză mică poți preveni infarctul și atacul vascular cerebral. Și ceaiul de salcie subțiază sângele astfel încât să nu se mai formeze cheaguri, însă trebuie avută mare grijă câtă cantitate de salicină consumi.

Adaugă 1-2 lingurițe de scoarță uscată în 250 ml apă fiartă. Lasă la fiert circa 10 minute. După aceea, lasă la infuzat 20-30 minute. Bea 1-3 căni pe zi.

Tratează acneea

Extractul de salcie albă datorită nivelului ridicat de salicină este utilizat în industria cosmetică deoarece are acțiuni antiinflamatorii, este puternic astringent și calmează pielea.

Decoct din scoarță de salcie

Se folosește pentru combaterea durerilor, pentru scăderea febrei, contra răcelilor, insomniilor și depresiei.

Cum procedezi: Ia 10 g de bucățele de scoarță și adaugă-le peste 200 ml de apă rece. Dă-le să fiarbă 5 minute și lasă-le să infuzeze încă 10 minute. Poți îndulci cu miere. Poți lua 2-3 linguri pe zi până se remediază problema. Cere înainte sfatul medicului.

De reținut!

Doza optimă de acest remediu constă în maxim 240 mg pe zi! Dacă te știi alergic la aspirină, poți fi și la aspirină, deci nu e indicat s-o consumi. De asemenea, dacă ești însărcinată sau alăptezi, ori iei medicamente pentru alte afecțiuni, trebuie cerut înainte sfatul medicului.

Dacă depășești doza recomandată de specialist există pericolul de ulcer gastric sau cancer gastric.

La copii se poate declanșa sindromul Reye.

Nu se recomandă celor cu diabet, astm, gută, gastrită, hemofilie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page