DIVERSE | Reteta de șampon natural contra mătreții și căderii părului
Două gălbenuşuri de ou bine separate de albuş se amestecă cu 2 linguri din combinaţia de tincturi pentru creşterea părului şi 4 linguri de apă, astfel încât componentele să se omogenizeze. În prealabil este necesar însă să preparăm o combinaţie de tincturi pentru creşterea părului din: urzică (Urtica dioica), brusture (Arctium lappa), ardei iute (Capsicum anuuni) şi mesteacăn (Betula pendula), în proporţii egale.
Cu această combinaţie de gălbenuş, tincturi şi apă se face o “săpunire” a părului (anterior înmuiat în apă) întocmai ca în cazul şamponului obişnuit – veţi observa că apare chiar o uşoară spumă. Se masează atent şi energic Ia rădăcina părului, după care se clăteşte imediat, fără a lăsa preparatul să se usuce. Această clătire este extrem de importantă, deoarece trebuie făcută cu apă din abundenţă şi ceva mai caldă, de 2-3 ori mai conştiincios decât în cazul şampoanelor din comerţ.
Multe persoane, mai ales cele care nu obişnuiesc să se clătească foarte bine sau care au un păr gras, nu cred că acest preparat casnic poate curăţa şi degresa satisfăcător părul. Greşit! Acest preparat, cu condiţia să nu uitaţi de clătitul foarte conştiincios, curăţă excelent şi hrăneşte pârul, face să dispară mătreaţa şi mâncărimea pielii capului. Persoane care au folosit şampoane “savante” anti-mătreaţă sau contra căderii părului fară efect, au scăpat de probleme după primele 2-3 spălări cu acest preparat.
Pentru ca tratamentul să dea rezultat trebuie însă să nu mai fie folosit deloc şampon din comerţ, măcar pentru o perioadă de câteva luni (2 – 6 luni). Folosirea acestui preparat este bine să fie reluată periodic, chiar şi după rezolvarea problemelor legate de căderea sau deteriorarea părului, având în vedere că odată cu folosirea unor şampoane obişnuite problemele pot să revină.
Un caz concludent:
C.D., 41 de ani, inginer electronist, Bacău, calviţie prematură
“În vremea în care abia începeam să descopăr terapia cu plante mi-am pus întrebarea: Oare, prin metode naturiste, părul se poate regenera pe zonele de unde a căzut? Literatura de specialitate îmi spunea că da, însă privind calvitia extrem de avansată a amicului meu C., mă îndoiam destul de tare de această posibilitate. In cele din urmă, pentru a mă convinge cu ochii mei de cum merg lucrurile, am făcut o combinatie din patru tincturi: brusture, urzică, ardei iute şi mesteacăn, în proporţii egale, i-am dat amicului meu acest “elixir” plus recomandările de folosire legate de fricţionările pielii capului şi folosirea pe post de şampon natural după care nu mi-am mai văzut “pacientul” vreme de trei săptămâni. Partea dificilă pentru mine era că omul nostru îşi punea speranţe destul de mari în remediul proaspăt inovat, aşa încât îmi era foarte teamă că am să-l dezamăgesc. In line, l-am reîntâlnit pe nepusă masă pe litoral, unde ne petreceam amândoi concediul. Mărturisesc faptul că nu am îndrăznit să privesc direct spre capul lui pentru a vedea efectele remediului, ci l-am întrebat dacă a făcut tratamentul.
Jovial, el mi-a spus chiar că s-a ras pe cap pentru o acţiune mai amplă a remediului, cu care a făcut aplicaţii sub formă de fricţionări de 1-2 ori pe zi. «Şi, l-am întrebat, a dat rezultate?»
Răspunsul mi-a produs o vie bucurie şi o profundă uşurare: «Păi nu vezi că în creştetul capului, unde nu mai aveam nici un fir de păr, acum deja au crescut primele fire?» Abia atunci m-am uitat cu mai multă atentie şi am văzut rezultatele tratamentului, care într-adevăr erau foarte încurajatoare. De atunci am recomandat mereu aceste remediu, în formule tot mai îmbunătăţite, atât ca şampon cât şi ca regenerator şi tonic al firelor de păr sub formă frectie. Rezultatele au fost întotdeauna excelente, dar direct proportionale cu consecvenţa utilizatorului. Mai trebuie să precizez că o componentă foarte importantă este tinctura de ardei iute, care prin efectele sale de stimulare a circulatiei sanguine la nivelul pielii capului, ajută la o regenerare rapidă a foliculilor piloşi.”
Extras din cartea “Plante-Medicinale-Miraculoase-Din-Flora-Romaniei”, de Tudor Ilie si Mihai Minoiu – Editura Artmed