Diverse

DIVERSE | Remedii pentru afecţiunile hepatice

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe care participă la digestie şi, totodată, locul neutralizării toxinelor şi a altor substanţe care ajung în sânge. Alimentaţia nesănătoasă, oboseala şi stresul îi pot afecta buna funcţionare. Există numeroase remedii naturale care au grijă de ficat.

Armurariul ajută la regenerare

Planta conţine flavonoide care au rolul de a stimula sinteza proteinelor şi de a ajuta la formarea celulelor hepatice noi. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de seminţe de armurariu măcinate recent la 1 cană cu apă fiartă. Se beau 2 căni de infuzie pe zi, dimineaţa şi seara, 2 săptămâni la rând. Cura se poate relua după o pauză de 10 zile.

Cimbrişorul asigură funcţionarea normală

Planta are acţiune antiseptică, hepatoprotectoare şi ajută la ameliorarea stării de funcţionare a ficatului. Prepară o infuzie din 1 linguriţă de plantă la 1 cană cu apă fiartă. Se beau 2 căni pe zi, după mesele principale.

Schinelul protejează ficatul

Este o plantă medicinală care stimulează secreţiile gastrice, are efect tonic, depurativ, stimulează pofta de mâncare, este antiseptic şi cicatrizant. Poate fi utilizată în bolile de ficat şi în afecţiunile digestive. Prepară o infuzie din 1 linguriţă de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Bea din ea câte o jumătate de cană de 2-3 ori pe zi, în special în perioadele de pauză de tratament cu alte plante medicinale.

Pelinul detoxifică

Substanţele amare din pelin sunt benefice în tratarea ficatului suprasolicitat din pricina alimentaţiei nesănătoase şi a consumului de alcool. Infuzia de pelin stimulează funcţiile hepatice şi ajută la eliminarea toxinelor. O prepari din 1 linguriţă de plantă la 1 cană cu apă fiartă. Se beau 2 căni pe zi, într-o cură de 7 zile.

Rostopasca, bună în caz de hepatită

Având proprietăți antivirale, rostopasca vine în ajutorul suferinzilor infectați cu virusurile hepatice. Extractul din plantă este folosit și în fabricarea unor medicamente destinate bolilor de ficat. Prepară o infuzie din o jumătate de linguriță de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită. Bea acest ceai dimineața, în cure de 7-10 zile pe lună. Doza indicată nu trebuie depăşită, deoarece planta conţine alcaloizi care pot deveni toxici dacă sunt administraţi în cantitate mare.

Busuiocul curăţă ficatul

Tot pentru hepatită este indicată și cura cu busuioc, care poate fi ținută în câteva luni. Prepară o infuzie din 1 linguriță de frunze la 250 ml de apă fiartă. Bea 3 căni pe zi, după mesele principale. Ceaiul de busuioc conține substanțe numite cetone, care ajută la procesul de metabolizare a unor toxine provenite din alimentație, cum sunt grăsimile și prăjelile și crește totodată sinteza enzimei care distruge alcoolul consumat.

Păpădia, un medicament natural

Florile, rădăcinile şi frunzele de păpădie sunt folosite în medicina tradiţională, în special pentru un ficat sănătos şi pentru un bun sistem digestiv. Planta este un purificator natural, care ajută la menținerea sub control a colesterolului. Substanțele active care se găsesc în păpădie stimulează activitatea stomacului, a ficatului și a bilei, având un efect diuretic care ajută organismul să elimine toxinele. De asemenea, planta are rolul de a proteja celulele hepatice, având efect tonic asupra ficatului. Prepară o infuzie dintr-o mână de plantă la 1 litru de apă fiartă și bea ceaiul de 2 ori pe zi.

Isopul ajută la eliminarea grăsimilor

Datorită efectului tonic și proprietăților antiseptice, isopul ajută la eliminarea grăsimilor din ficat și ușurează procesul de metabolizare a alimentelor. Poți prepara o infuzie din 2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi. De asemenea, planta mai poate fi administrată și sub formă de pulbere. Un vârf de cuțit de pulbere de isop înghițit cu apă de 3 ori pe zi este suficient pentru a ajuta în procesul de regenerare al ficatului.

Bine de știut!

Pe lângă remediile din plante, mai poți încerca și o cură lunară de apă cu lămâie. Citricele au proprietăți antioxidante și au rolul de a îmbunătăți funcțiile digestive. Dimineața, înainte cu jumătate de oră de micul dejun, bea 1 pahar de apă amestecată cu sucul de la o jumătate de lămâie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page