Diverse

DIVERSE | Reguli de care trebuie să ţii cont atunci când consumi alcool. Cum să bei “deștept”

“Pentru un stil de viaţă sănătos, evitaţi consumul excesiv de alcool”. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi prezintă câteva reguli de care este bine să ţineţi cont atunci când consumaţi alcool şi ce trebuie să faceţi dacă aţi exagerat cu băuturile şi aţi ajuns în stadiu de mahmureală.

Alcoolul contine 7 Kcal/g, dar acestea sunt calorii de slaba calitate, “goale”, care pentru a putea fi arse consuma rezervele de vitamine si minerale ale organismului, scazand rezistenta acestuia si intoxicand ficatul si creierul.

“Dupa ingerarea alcoolului, curba concentratiei sanguine prezinta doua faze. Ȋn prima faza are loc o crestere rapida (la 30-60 de minute dupa administrarea unei doze unice se atinge un maximum al concentratiei sanguine), iar in faza a doua, scade lent in urmatoarele 10-11 ore (doza de alcool administrata 3 g/Kg corp, pe cale orala). Absorbtia alcoolului este mai rapida pe stomacul gol. De asemenea, depinde si de concentratia bauturii in alcool, cel mai rapid absorbandu-se produsele cu o tarie de 30̊. Varsta, sexul, greutatea bautorului, ora consumului, fluctuatiile circadiene, statusul nutritional si capitalul genetic influenteaza de asemenea absorbtia si metabolismul alcoolului. Alcoolul se difuzeaza liber in tot corpul, in special in ficat, rinichi, splina, creier”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Femeile sintetizeaza o cantitate cu aproximativ 50% mai mica de enzime ale metabolismului alcoolului si de aceea consumul de alcool pentru ele este mai toxic decat pentru barbati. Acest lucru este valabil si pentru fumat, deoarece femeile produc doar jumatate din nicotindehidrogenaza necesara anihilarii nicotinei din tigari fata de barbati.

Exista si cateva reguli de care este bine sa tineti cont atunci cand consumati alcool.

“Atunci cand stim ca vom consuma alcool va trebui sa mancam inainte, de preferinta un aliment gras, solid – spre exemplu, o felie de paine cu unt. Sau, mai bine zis, nu consumati niciodata alcool pe stomacul gol! Un pont: tariile nu trebuie gustate indelung, deoarece alcoolul din acestea trece prin mucoasa bucala direct in sange, ocolind detoxifierea acestuia prin ficat. Astfel, alcoolul ajunge, rapid, direct la celulele nervoase ale creierului, intoxicandu-le si provocand imbatarea rapida, urmata de simptomele caracteristice: greata, voma, dureri de cap, necoordonarea miscarilor”, spune dr. Menci.

Totodata, ar fi bine sa nu fumati activ sau pasiv atunci cand consumati alcool, deoarece tutunul amplifica efectele nocive ale bauturilor alcoolice. Totodata, cel mai repede se metabolizeaza alcoolul din bauturile spirtoase de tip votca, tequila, whisky, palinca, tuica naturala, ceva mai greu alcoolul din vin alb, vin rosu si mult mai greu cel din lichioruri, bere, cocktail-uri. Aşadar, este recomandat sa nu consumati bauturi alcoolice in care alcoolul este asociat cu zaharuri sau proteine.

Daca ati exagerat cu bautura, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa dormiti.

“Prin somn organismul se reface, procesele de detoxifiere fiind mai eficiente. A doua zi menajati-va tubul digestiv, consumand alimente usoare in cantitati moderate, bogate in fibre, vitamine, saruri minerale, fructe proaspete de sezon, legume crude. Puteti lua suplimente alimentare pe baza de vitamine din complexul B, vitamina C, gingseng siberian, minerale, magneziu, potasiu, zinc, seleniu. Uneori este utila si o cafea neagra, neindulcita. Consumati multa apa minerala la temperatura camerei, bicarbonatata, cate un pahar la o ora, sorbind lent lichidul”, recomanda Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa: www.romaniatv.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page