Diverse

DIVERSE | Râsul, sănătate curată

Când ai râs cu poftă ultima dată? Dacă răspunsul e „demult”, ia măsuri! Pe lângă faptul că te relaxează, este dovedit ştiinţific că râsul îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi calmează durerea. Şi asta nu e tot!

Râsul din toată inima oxigenează organismul, reduce tensiunea musculară, activează circulaţia sanguină şi destinde diafragma, îmbunătăţind respiraţia. Prin râs, se realizează un fel de gimnastică internă, cu efecte pozitive asupra plămânilor, organelor abdominale şi asupra inimii.

Reduce stresul  

După o porţie sănătoasă de râs, ai toate şansele să te detensionezi. Astfel, râsul reduce nivelul de hormoni ai stresului, printre care cortizolul şi adrenalina. De asemenea, în timpul râsului, creşte şi nivelul de dopamină, neurotransmiţător care te ajută să te destinzi, să combaţi stările depresive şi să înfrângi oboseala. Iar o repriză de râs seara te asigură că vei avea un somn liniştit.

Calmează durerea

Pentru că antrenează producerea de endorfine, râsul reduce senzaţia de durere. Hormoni secretaţi de creier (de hipofiză şi de hipotalamus), endorfinele acţionează asupra terminaţiilor nervoase într-o manieră asemănătoare medicamentelor pentru calmarea durerii.

Previne bolile de inimă

Dacă râzi des, eşti ferit de boli de inimă, susţin specialiştii de la Universitatea din Maryland (SUA). Acest lucru se explică prin faptul că râsul înlătură stresul şi reglează tensiunea arterială, factori implicaţi în apariţia bolilor cardiace. În plus, râsul produce dilatarea arterelor, ceea ce asigură o mai bună oxigenare a sângelui.

Întăreşte imunitatea

Cu cât râzi mai mult, cu atât eşti mai protejat faţă de infecţii. Şi asta pentru că râsul îmbunătăţeşte imunitatea, ferindu-te de viroze, de exemplu. Atunci când râzi, creşte considerabil nivelul de imunoglobulină A (IgA) în glandele salivare. Proteina IgA neutralizează acţiunea bacteriilor la nivelul mucoaselor respiratorii şi celor din tractul digestiv.

Stimulează digestia

Balonare, constipaţie… Râsul te-ar putea ajuta să scapi de aceste probleme. De ce? Pentru că prin râs se „masează” anumite organe interne (stomac, intestine), stimulându-se secreţia salivară şi a sucurilor digestive. De asemenea, se reglează tranzitul intestinal şi se reduce aciditatea stomacală.

Ţine creierul în formă

În timpul râsului, sunt stimulate ambele emisfere cerebrale (cea dreaptă şi cea stângă), crescând capacitatea de memorare. Pentru că se află „în alertă”, creierul poate reţine mai multă informaţie. De asemenea, râsul te ajută să obţii un mai mare randament profesional şi să îţi menţii sănătatea mintală.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page