Diverse

DIVERSE | Răcești des? Uite ce se întâmplă de fapt în organismul tău

Dacă răcești des, deși nu sunt neapărat schimbări mari de temperatura și ai o alimentație sănătoasă, plină de vitamine, ar putea fi în neregulă ceva cu ține.

Stresul cauzează producția hormonului cortizol, care suprimă inflamațiile. Cu toate acestea, dacă o persoană experimentează stresul cronic, sistemul imunitar devine mai puțin sensibil la cortizol, ceea ce duce la inflamații mai serioase.

În acest fel, corpul răcește mult mai repede. Nu da vine pe vremea rece, pentru că aceasta este doar un declanșator atunci când sistemul tău imunitar este răcit. Dacă răcești des, gândește-te la lucrurile care te îngrijorează și care te stresează și încearcă să le elimini.

Sfaturi utile care te ajută să nu răcești iarna

Spală-ți mâinile frecvent

Atunci când cineva strănută în preajma ta, de exemplu, automat devii expus germenilor care pătrund ulterior în organism prin contactul cu părțile vulnerabile: ochii, gura și nasul, care ofera acees ușor germenilor invadatori. Spălarea mâinilor de mai multe ori și uscarea acestora cu ajutorul prosoapelor de hârtie de unică folosință poate reduce semnificativ șansele contaminării cu un virus, în special cu rotavirus – care tinde să afecteze copiii și provoacă vărsături și diaree.

Păstrează corpul cald

Pentru a evita să răcești și pentru a proteja sistemul imunitar, care are de suferit în această perioadă trebuie să ai grijă să menții temperatura corpului în limitele normale. Așadar, poartă haine din țesături naturale, care să permită pielii să respire, acoperă-ți extremitățile și îmbracă-te în mai multe straturi, sfătuiesc medicii.

Evită înghesuiala și căldura în exces

Locurile aglomerate, cu ventilație redusă precum magazinele trebuie evitate pe cât posibil. De asemenea, încălzirea centrală reduce rezistența organismului și afectează, totodată, sistemul respirator prin uscarea mucoasei nazale. Folosirea unui umidificator poate fi de folos.

Folosește remedii naturale

Pentru a-ți întări sistemul imunitar în această perioadă poți folosi diverse remedii naturale. Printre cele mai eficiente se numără cele din echinaceea, deoarece stimulează sistemul imunitar, contribuie la combaterea răcelii și a gripei, ajutând, totodată, la vindecarea infecțiilor virale și bacteriene, cu mențiunea că sunt contraindicate persoanelor cu boli autoimune progresive cum ar fi tuberculoza, lupusul sau SIDA. De asemenea, este indicat să consumi alimente bogate în zinc (ouă, tofu, mazăre, germeni de grâu, nuci, alune, hrișcă, semințe de dovleac) și alimente bogate în vitamina C (kiwi, citrice, broccoli, pătrunjel, roșii, ardei iute).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page