DIVERSE | Pro şi contra aspirinei
Oare e bine să iau aspirină zilnic? Are sau nu efecte adverse? Acestea sunt cele mai frecvente întrebări atunci când vine vorba despre consumul de aspirină. Şi cum controversele sunt încă actuale, subiectul nu este epuizat.
Un studiu britanic dat publicităţii la începutul anului se referă la efectele benefice ale aspirinei în cazul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon. Dacă cercetările anterioare indicau un consum zilnic de aspirină de minimum zece ani pentru întărirea sistemului imunitar, noul studiu spune că administrarea unei tablete pe zi, timp de cinci ani, este suficientă pentru a preveni cancerul. Astfel, s-ar reduce riscul de apariţie a boliicu 15%. Iar dacă pacientul continuă să ia aspirină încă cinci ani, şansele ca el să fie diagnostic cu cancer scad până la 37%.
Combate inflamaţiile şi durerile
Acidul acetilsalicilic face parte din categoria medicamentelor antiinflamatoare, motiv pentru care medicii îl recomandă în tratamentul inflamaţiilor cauzate de reumatismul articular. Datorită proprietăţilor sale analgezice, este indicată câte o pastilă de aspirină pentru dureri de cap sau musculare.
Reduce riscul de accidente cardio-vasculare
Se ştie deja că celor cu risc mărit de a face infarct sau boli cardiovasculare li se recomandă o aspirină pe zi pentru a preveni aceste accidente. În mod normal, medicul prescrie o doză de 75 de mg de aspirină pe zi pentru oamenii sănătoşi de vârstă mijlocie. Acidul acetilsalicilic împiedică formarea cheagurilor de sânge, motiv pentru care se află în tratamentul persoanelor care sunt în pericol de a face infarct sau accident vascular cerebral ori care deja au trecut printr-o astfel de experienţă.
Remediu pentru dureri în gât
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Cardiff (Ţara Galilor) recomandă aspirina ca fiind de mare ajutor în cazul durerilor de gât. Astfel, o gargară cu soluţie de câteva tablete de aspirină dizolvate în apă poate reduce intensitatea durerii de gât pentru cel mult 6 ore.
Poate produce hemoragii
Deseori, sângerările la nivelul stomacului sau cerebelului, atât la femei cât şi la bărbaţi, au fost asociate cu consumul zilnic de acid acetilsalicilic. Acesta poate creşte riscul de hemoragie, pentru că irită tubul digestiv. Urmările pot fi arsuri gastrice, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, şi, în cele mai grave scenarii, ulcer gastric. De asemenea, aspirina nu se ia niciodată în timpul menstruaţiei sau înaintea efectării unei operaţii chirurgicale pentru că măreşte fluxul sangvin.
Trebuie evitată de gravide
Femeile însărcinate nu au voie să ia aspirină. Şi asta pentru că acidul acetilsalicilic fluidifică sângele. Dacă este administrată în ultimul trimestru de sarcină, acesta poate inhiba contracţiile uterine şi poate cauza hemoragii atât mamei, cât şi fătului.
Indiferent de tipul de aspirină pe care îl alegi, simplă sau tamponată, nu lua medicamentul pe stomacul gol.
Sursa: clickpentrufemei.ro