DIVERSE | Perseidele 2013: Incepe ploaia de stele cazatoare
Fenomenul adus de Perseide, ploaia de stele, revine si in acest an, ea putand fi vazuta pe cer in noptile de 11 si 12 august. Potrivit Organizatiei International Meteor se asteapta ca in orele de varf sa poata fi observate 100 de stele căzătoare intr-o oră.
Pamantul va trece prin dreptul celui mai mare flux de stele cazatoare timp de cateva ore, punctul culminant fiind prevazut in jurul orei 19:00 GMT din data de 12 august (+3 ore, ora României- n.red.) potrivit Sky and Telescope.
Fenomenul va fi vizibil de pe aproape toată suprafaţa Pământului (cu condiţia să fie senin), cel mai clar în emisfera nordică, mai ales că, din cauza lunii noi care apune devreme, cerul va fi întunecat în orele dinaintea răsăritului.
Bill Cooke, directorul departamentului pentru studiul meteoriților din cadrul NASA, face următoarele recomandări celor interesaţi să vadă fenomenul:
- să iasă din casă şi să aştepte 30-45 de minute, pentru ca ochii să se adapteze la întuneric
- să stea întinşi pe spate, într-un şezlong sau pe jos, şi să privească drept în sus, încercând să cuprindă cu ochii cât de mult pot din imaginea cerului
- să aibă răbdare; nu vor vedea prea multe înainte de miezul nopţii şi trebuie să fie pregătiţi să petreacă afară cel puţin două ore. Majoritatea celor care sunt dezamăgiţi că nu au văzut nimic ies din casă doar pentru câteva minute, aşteptându-se să vadă o spectaculoasă ploaie de stele, dar aceste lucru nu se întâmplă în cazul Perseidelor.
Perseidele sunt cunoscute de 2000 de ani, cele mai vechi observaţii datând din China antică; numele lor vine de la constelaţia Perseu (numele unui erou din mitologia greacă), deoarece dârele luminoase par să se ţâşnească din această constelaţie.
Aceste stele cazatoare sunt de fapt niste ramasite provenite de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Dârele de foc ce intra in atmosfera superioara a Pamantului ating viteze de pana la 60 de kilometri pe secunda. Particulele uriase de gaz incandescent sunt denumite si “mingi de foc”.
“Cometa Swift-Tuttle are un nucleu urias, de aproximativ 26 de kilometri in diametru. Datorita dimensiunii ei imense apar numerosi meteoriti, iar multi dintre acestia sunt suficient de mari pentru a se crea aceste mingi de foc”, a spus William Cooke de la Centrul Marshall Space Flight al NASA.
Cu ocazia Perseidelor, se asteapta sa apara aproximativ cate o stea cazatoare la fiecare minut, in conditii bune de vizibilitate.
Sursa: Descopera.ro