DIVERSE | Pâinea, sursă de vitamina B!
Pâine este poate cel mai discutat aliment. Se ştie despre ea că îngraşă, că nu conţine vitamine şi că o putem înlătura oricând din alimentaţie. Iată câteva mituri demontate de specialişti.
Te îngraşă!
Fals: În urmă cu 30 de ani, oamenii credeau că pâinea îngraşă. Dar ceea ce îngraşă, de fapt, este excesul de unt, brânză, maioneză sau mezeluri cu care asezonăm felia de pâine. Consumată la fiecare masă a zilei, pâinea face parte dintr-o alimentaţie echilibrată.
E sursă de energie
Adevărat: Carbohidraţii trebuie să constituie sursa principală de energie a organismului, reprezentând între 50% şi 55% din consumul zilnic. Pâinea este unul din alimentele cele mai bogate în carbohidraţi complecşi. Consumul a 200 de grame de pâine pe zi furnizează circa 100 de grame de carbohidraţi, ceea ce înseamnă o treime din cantitatea necesară pentru o persoană adultă cu o viaţă activă.
Numai pâinea integrală conţine fibre
Fals: Toate tipurile de pâine, inclusiv pâinea albă, conţin fibre. Dar cu cât făina utilizată este mai puţin procesată, cu atât conţinutul de fibre al pâinii este mai mare.
Proteinele nu sunt de calitate
Adevărat şi fals: Cerealele nu conţin procentele ideale de aminoacizi necesari pentru ca organismul să sintetizeze proteinele. Dar atunci când pâinea este combinată cu o altă sursă de proteină vegetală, cum sunt legumele deshidratate, sau cu proteină animală (lapte, ouă, carne, peşte), acestea se completează perfect.
Nu conţine vitamine
Fals: Pâinea conţine, în principal, grupa de vitamine B (cu excepţia vitaminei B12). Cu cât se foloseşte mai multă făină integrală, cu atât conţinutul de vitamine B din pâine este mai mare.
Mai multe calorii decât cerealele
Fals: Unele cereale conţin o cantitate semnificativă de zahăr sau lipide adăugate. Pâinea este cea mai bună alegere, deoarece chiar consumată cu dulceaţă sau gem, conţine mai puţine calorii şi furnizează energie fără calorii în exces.
Sursa: www.clicksanatate.ro