Din ce in ce mai multi taximetristi au pus deja in practica tehnica • Beneficiile sunt evidente • Economia financiara este principalul avantaj.
Cheltuiti prea mult pentru a face plinul masinii? Aveti la indemana o solutie mult mai avantajoasa, la care putini s-au gandit. Pretul ridicat al motorinei, de peste 6 lei pe litru, a determinat din ce in ce mai multi conducatori auto sa gaseasca solutii ingenioase pentru a nu-si cheltui tot salariul pentru a face plinul masinii. Astfel, posesorii de masini cu motor Diesel au inceput sa alimenteze cu ulei de bucatarie. Pretul unei sticle este in supermarketuri 3,99 lei, iar mecanicii auto spun chiar ca exista avantaje clare, nu numai financiare. Consumul scade, iar masina merge mai bine.
“Uleiul este mult mai pur decat motorina care se comercializeaza in ziua de astazi, astfel ca masina merge mai bine. De multe ori, motorina este, de fapt, 50 la suta apa, iar uleiul e mult mai curat. Dezavantajul este ca trebuie sa schimbi mai des filtrul de motorina“, a explicat Liviu, mecanic auto. Acesta foloseste ulei in loc demotorina de patru luni de zile si, pentru moment, nu are de ce sa se planga. A circulat 1.200 de kilometri cu ulei in valoare de 200 de lei, astfel ca economia pe care a facut-o ii permite sa nu se gandeasca cu grija ca va trebui sa schimbe filtrul de motorina. Probleme spune insa ca ar putea intampina in sezonul rece, pentru ca uleiul se ingroasa. La iarna va fi nevoit sa puna in rezervor jumatate motorina, jumatate ulei, pentru ca, in caz contrar, risca ca masina sa nu porneasca.
Poate fi folosit orice tip de ulei, la orice model diesel
Teoretic, uleiul poate fi folosit in cazul oricarui motor diesel. Singurul dezavantaj este ca nu se cunosc efectele pe termen lung. Potrivit specialistilor, uleiul crud poate face depuneri la ardere, pe segmenti, poate chiar bloca motorul, face depuneri pe injectoare, astfel ca este recomandat, in principal, motoarelor mai vechi de 2006. Oricum, nu de putine ori, in statiile peco s-a comercializat motorina amestecata cu ulei de soia, pentru ca acesta nu miroase si nu poate fi depistat decat in cazul unei analize, astfel ca foarte multi soferi au alimentat cu ulei fara sa stie.
“Poate fi folosit orice tip de ulei, de soia, de rapita, nu conteaza. Mai greu este cu cel care deja a fost folosit in bucatarie, pentru ca trebuie decantat, filtrat, e mai mult de munca“, mai spun specialistii. Primii care au aflat de economia pe care o pot face au fost taximetristii cu masini Dacia Logan. In autoturisme nu miroase a ulei, insa mirosul poate fi simtit in zona tobei. Un alt avantaj al utilizarii uleiului vegetal drept combustibil este, in opinia utilizatorilor, impactul slab asupra mediului, deoarece cantitatea de sulf eliminata este mult mai mica.
Sursa: bzi.ro