DIVERSE | Mușețelul, dezinfectant natural
Mirosul îmbietor, aroma sa unică dar și o serie de proprietăți vindecătoare fac din mușețel un aliat de nădejde pentru sănătate.
Această plantă este folosită din cele mai vechi timpuri ca leac pentru diferite afecțiuni și se mai numește și morună, romaniță ori mătricea. Există mai multe specii de mușețel care fac parte din familia Asteraceae, iar cele mai cunoscute sunt mușețelul german (Marticaria recutita) și mușețelul roman (Chamaemelum nobile).
Florile sunt bogate în uleiuri volatile cum ar fi, bisabololul, matricina, camazulena și un flavonoid numit apigenină. De asemenea, mai au ca substanțe active brionina, brionidina, colina, mucilagii, acid salicilic, fitosterine, substanțe glicozidice, acid clorogenic, camilina, dar și vitamine și săruri minerale. Datorită acestor compuși acționează ca anestezic natural și ca dezincfectant, antiinflamator și antispasmodic. Mai este și antifungic, antibiotic, febrifug, colagog, sudorific, antialergenic, antipiretic, antipeptic, sedativ, carminativ. Mușețelul este folosit ca remediu în tratarea colicilor, a afecțiunilor pielii, dar și în astm, febră, inflamații, tulburări ale sistemului nervos.
Info
Mușețelul tratează inflamațiile bucale și previne infecțiile apărute la nivelul gingiilor. Pentru aceste probleme poți gargară cu ceai de mușețel.
Reduce inflamațiile și durerile
Datorită acidului salicilic conținut, florile de mușețel sunt benefice contra durerilor, congestiilor, umflăturilor la nivelul pielii. Dacă ai crampe menstruale, bea 1-2 căni de ceai de mușețel când apar durerile. Prepară-l astfel: la 250 de ml de apă fiartă adaugă 1 linguriță de flori uscate de mușețel. Lasă-l să stea 5-10 minute apoi strecoară.
Calmează gastrita și ulcerul
Ceaiul de mușețel băut pe stomacul gol ajută în tratarea inflamațiilor apărute la nivelul mucoasei gastrice, deoarece anumiți compuși din această plantă inhibă enzimele care produc inflamația. Astfel, previne apariția ulcerelor, gastric și duodenal și a gastritelor hiperacide. De asemenea, ajută și în cazul ulcerului apărut în urma situațiilor stresante dar și din cauza consumului de alcool și grăbește refacerea mucoasei gastrice.
Ajută la tratarea rănilor
Mușețelul este excelent în tratarea eczemelor, tăieturilor minore, arsurilor (inclusiv cele solare) și a rănilor ușoare. Dacă vrei să cureți locurile de pe piele unde te-ai rănit dar să te și vindeci rapid, fă o infuzie concentrată din acest ceai și lasă la răcit. Șterge ușor, cu ajutorul unei feșe sterile, zona cu probleme. Te poți unge și cu o loțiune pe bază de mușețel sau poți pune ulei de mușețel în cadă.
Te scapă de insomnie
Ceaiul din flori de romaniță are acțiune sedativă ajutând la tratarea insomniei. Pentru a reuși să te calmezi poți face o infuzie de ceai de mușețel. Pentru somn, bea cu 30 de minute înainte de culcare. Pentru infuzie: Ai nevoie de 2 lingurițe de flori uscate de mușețel pe care le adaugi într-o cană cu 250 ml de apă fierbinte. Pune capacul și lasă-le la infuzat 10-15 minute.
Contra stărilor melancolice, depresive poți utiliza uleiul de mușețel deoarece aduce buna dispoziție. Cum procedezi: poți inhala parfumul direct din recipient sau să pui câteva picături de ulei pe un disc demachiant și să-l inhalezi. O baie în care ai picurat câțiva stropi de ulei de mușețel te poate ajuta să te relaxezi eliminând stresul și stările proaste. Și masajul cu acest ulei îți poate da o stare de bine.
Dr. Daniela Bușneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie și homeopatie, Centrul de Sănătate și Viață Armonia, București
Bisabololul, una din cele mai abundente componente ale uleiului esenţial de mușețel – până la 50%, pe lângă efectele spasmolitice asupra musculaturii netede intestinale, a fost raportat ca având atât proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene, antipiretice şi antifungice, cât şi efect protectiv în cazul ulcerului. În plus, muşeţelul posedă o acţiune cicatrizantă, fapt care creează condiţii favorabile în tratamentul stărilor inflamatoare, acute sau cronice, ale mucoasei gastrice. Ca atare, muşeţelul este folosit în ulcerul stomacal şi, de asemenea, în diferite afecţiuni ale pielii.
Se recomandă în balonări, pentru tratamentul gastritelor, tulburărilor gastrointestinale cu diaree, enterocolitelor, infecţiilor renale, astmului bronşic la copii; este util în boli ale ficatului, tulburări menstruale, migrene, insomnii, ca diuretic, sedativ sub formă de băi. Ceaiul de muşeţel provoacă transpiraţia, ceea ce face să scadă febra.