Diverse

DIVERSE | Mituri despre vitamina D. Vezi care sunt adevărate!

Probabil crezi că ştii tot ce trebuie despre vitamina D. Ştii că expunerea la soare ajută la asimilarea ei, că este extrem de importantă pentru sănătatea oaselor şi că un nivel scăzut de vitamina D poate duce la rahitism. Acum haide să descoperim şi alte mituri în care poţi continua să crezi.

Există, probabil, multe alte lucruri pe care crezi că le știi despre vitamina D, de la faptul că protecţia solară împiedică asimilarea ei, până la importanţa testelor pentru a determina lipsa de vitamina D în organism. Şi este posibil să nu te înşeli, de aceea este important să descoperi ce este adevărat şi ce nu, pentru a te bucura în linişte de soare.

MIT: Protecţia solară împiedică asimilarea de Vitamina D

Este adevărat că produsele de protecţie solară împiedică razele solare UVB, exact razele solare de care pielea are nevoie pentru a produce vitamina D. Cu toate astea, corpul absoarbe din razele solare chiar şi atunci când se aplică protecţie pe piele. Este drept că nu suficient cât să producă necesarul de vitamina D. De aceea specialiştii recomandă să vă expuneţi pielea la soare maxim 30 de minute pe zi, aplicând totuşi cremă de protecţie pe faţă şi pe mâini.

MIT: Toţi ar trebui să îşi facă teste de sânge pentru a detecta deficienţa de Vitamina D

Aici părerile medicilor sunt împărţite. Unii susţin că ar fi bine să fie verificat nivelul de vitamina D în sânge, în timp ce alţii declară că acest screening este complet inutil. Cel mai bine este ca testul să se facă mai ales în cazul în care sunt suspiciuni că există un risc real pentru sănătatea oaselor.

Mit: Vitamina D poate preveni cancerul

Lipsa de vitamina D în organism este tot mai des asociată cu boli cronice, cum ar fi scleroza multiplă, psoriazis, diabet, obezitate și boli psihice. Alte studii sugerează o relație între nivelul de vitamina D şi cancerul de colon, tiroidă, rinichi, uter, ovar, ganglionii limfatici şi de sân. Un studiu important efectuat în Danemarca, anul trecut, relevă faptul că la cei care au avut pe tot parcursul vieţii un nivel scăzut de vitamina D riscul de a muri de cancer a crescut cu 40%.

Mit: Dieta ta îţi poate asigura necesarul de Vitamina D

Anumite alimente, în principal surse de proteină-animală, cum ar fi fructele de mare, carnea de vită, laptele şi ouăle conțin vitamina D. Dar dacă nu mănânci câte o porţie de somon zilnic sau nu bei şase pahare de lapte pe zi este aproape imposibil să asimilezi necesraul de vitamina D. Totuşi poţi obţine suficient supliment de vitamina D din dieta zilnică dacă vei consuma mai multe alimente care conțin grăsimi – de preferat tipul bun, găsit în avocado, peşte şi nuci – pentru că vitamina D este solubilă în grăsimi.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page