Creaturi subacvatice misterioase au fost vazute pentru prima data in adancurile oceanelor si marilor, iar oamenii de stiinta sustin ca o treime din speciile marine sunt inca necunoscute stiintei.
Pana in prezent doar 226.000 de specii au fost descrise de biologi, iar alte 65.000 asteapta finalizarea din partea cercetatorilor, potrivit Daily Mail.
Oamenii de stiinta se asteapta ca majoritatea dintre acestea sa fie crustacee, moluste, viermi, bureti si vor fi identificate pana la sfarsitul secolului.
Un nou studiu realizat de cercetatori a aratat ca o treime din speciile care populeaza oceanele lumii sunt inca necunoscute.
Cercetatorii estimeaza ca oceanul ar putea fi casa unui numar total de aproximativ 1 milion de specii. “Pentru prima data, putem oferi o imagine de ansamblu detaliata pentru bogatia de specii ale grupelor marine majore”, arata un raport al Comisiei Interguvernamentale de Oceanografie din cadrul Organizatiei mondiale UNESCO.
Estimarile anterioare privind diversitatea oceanelor se bazasera pe sondajele unor experti, bazate pe extrapolarea ratei de descriere a speciilor. Acestea au variat considerabil, ele suferind datorita faptului ca nu a existat un catalog global al speciilor marine.
Ward Appleltans de la Comisia UNESCO si colegii sai au reusit sa realizeze un catalog mondial al speciilor marine. Accesul la acesta se poate face si online, iar baza de date a fost creata cu ajutorul a 270 de experti, care reprezinta 146 de institutii din 32 de tari.
In prezent, 95% din catalog este complet si el va fi actualizat permanent, dupa descoperirea unor noi specii. Previziunile oamenilor de stiinta ajung la un numar cuprins intre 704.000 si 972.000 de specii.