DIVERSE | Menta pune bila la treabă
Tratament natural cu proprietăți antispastice, menta este una dintre cele mai cunoscute și utilizate plante, datorită aromei sale deosebite și a beneficiilor pe care le aduce întregului organism.
Menta (Mentha piperita), cunoscută și sub denumirea populară de izmă bună, are un miros plăcut și aromat și un gust răcoritor. Frunzele de mentă conțin uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi, mangan, vitaminele C, E și B2, magneziu, fosfor, acizi grași Omega 3 și potasiu. Planta este apreciată pentru proprietățile sale curative.
Stimulează digestia leneșă
Studiile clinice au demonstrat că infuzia de mentă este benefică în tratarea problemelor secreției biliare, a digestiei leneșe, în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil și în eliminarea gazelor intestinale. Mentolul conținut de mentă are un efect reconfortant asupra intestinului, relaxând musculatura acestuia.
Ai grijă totuși, întrucât ceaiul de mentă poate relaxa prea mult sfincterul dintre esofag și stomac, astfel încât acidul gastric poate ajunge în esofag, crescând astfel simptomele arsurilor stomacale. Infuzia se obține dintr-o lingură de frunze uscate, care se lasă la infuzat 10-15 min, în 150 ml de apă clocotită. Se bea câte 1 cană după fiecare masă.
Curăță sinusurile
Datorită conținutului de acid rozmarinic și a proprietăților descongestionante, expectorante și astrigente, inhalațiile cu mentă sunt indicate în răcelile de sezon și afecțiunile respiratorii.
Pune 1 mână de frunze într-un castron cu apă fierbinte. Stai deasupra aburului 10-15 minute, acoperită cu un prosop deasupra capului și inhalează vaporii cu inspirații ample. Repetă zilnic procedura până ce simptomele dispar.
Împrospătează respirația
Menta are proprietăți antiseptice și te ajută să protejezi dantura, prevenind respirația urât mirositoare. Prepară-ți apă de gură din 10 linguri de frunze de mentă și 400 ml de apă fierbinte, pe care le lași un sfert de oră la infuzat.
Gargara cu mentă poate fi folosită ca tratament și pentru reducerea senzației de greață din timpul sarcinii.
Tratează acneea
Menta are proprietatea de a echilibra pH-ul pielii, inhibând astfel producția excesivă de sebum. Datorită proprietăților antiseptice, antiinflamatoare și astringente, planta poate îmbunătăți vizibil aspectul pielii, tratând acneea și ameliorând erupțiile cutanate și punctele negre.
Folosește compresele cu ceai de mentă în fiecare zi și pentru un rezultat mai rapid, poți adăuga 1 picătură de ulei de mentă în crema de noapte.
Reduce crampele menstruale
Fitoterapeuții recomandă folosirea ceaiului de mentă femeilor care se confruntă cu crampe menstruale puternice, deoarece remediul poate relaxa musculatura.
Ceaiul se prepară din 3-6 g de frunze uscate care se lasă la infuzat 3-5 minute, în jumătate de litru de apă. Se bea 1 ceașcă de 2-3 ori pe zi.
Atenție!
Ceaiul de mentă nu trebuie consumat în cantități mari de cei care suferă de ulcer gastric sau duodenal.
Înlătură mătreața
Folosită de obicei în șampoane pentru a obține un scalp sănătos, menta poate înlătura mătreața și chiar păduchii
Poți folosi la fiecare spălare, până ce dermatita seboreică dispare, un scrub dintr-o picătură de ulei esențial de mentă, 1 linguriță de zahăr brun, 2-3 lingurițe de balsam și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Masează bine scalpul cu acest scrub înainte de spălare, șamponează și clătește bine părul.
Tratament împotriva migrenelor
Durerile de cap pot fi ameliorate masând cu 1 picătură de ulei de mentă în zona frunții și a tâmplelor, acționând ca un vasodilatator. Uleiul de mentă poate fi preparat și acasă din 4 linguri de frunze uscate și 250 ml de ulei de floarea-soarelui.
Acestea se lasă împreună la macerat 21 de zile într-un borcan, la cald, după care se strecoară și se toarnă într-un recipient de culoare închisă, păstrându-se la loc întunecat și rece. Uleiul poate fi folosit și pentru tratarea urticariei, a rănilor și pentru combaterea reumatismului.