DIVERSE | Mătreața: cauze și tratamente
În afară de considerentele estetice, mătreaţa nu ar trebui ignorată, pentru că semnalează diferite afecţiuni dermatologice sau o stare nervoasă acută, iar tratamentul, în cazul în care situaţia este neglijată, este de lungă durată.
În funcţie de tipul de mătreaţă, tratamentele diferă, spun specialiştii. Astfel, cel mai adesea, cauza apariţiei mătreţii este o piele a capului prea uscată. În acest context, părul trebuie spălat cu un produs non-agresiv, care hidratează scalpul.
Întrucât mătreața mai poate apărea și după vopsirea părului, se recomandă folosirea unor uleiuri speciale pentru scalp. Acestea se lasă să acţioneze timp de 10 – 20 de minute, după care se intervine cu un şampon adaptat tipului de păr.
Specialiștii atrag atenția că mătreața nu este o problemă care apare doar în cazul persoanelor care au pielea capului uscată.
Și excesul de sebum de la nivelul scalpului poate duce la apariția mătreții. Dacă nu şamponezi părul suficient de bine şi nu clătești temeinic, sebumul secretat şi pielea capului interacţionează formând mătreaţa.
Însă, dermatologii subliniază că existența mătreții poate fi și un semn al mai multor afecțiuni dermatologice. Cea mai răspândită este dermatita seboreică, afecțiune care are ca principal simptom: scalpul roșu și “uleios”, acoperit de cruste albe sau gălbui, care pot afecta şi alte zone cu sebum ale corpului.
De aceea, păstrarea unei igiene capilare adecvate și urmarea unui tratament indicat de specialiști sunt pași extrem de importanți în combaterea mătreții.
În unele situaţii, chiar şi nişte comprese îmbibate în ser fiziologic şi câteva picături de oţet, lăsate la nivelul zonei afectate timp de 10 minute în fiecare zi, sau o mască capilară cu ulei de măsline şi acid salicilic – o dată sau de două ori pe săptămâna – pot curăţa foarte eficient scalpul.
Sursa: www.clickpentrufemei.ro