DIVERSE | Lucruri pe care ar trebui sa le stii despre caderea parului. Raspunsurile la cele mai importante intrebari pentru a o evita
Caderea parului este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane, mai ales din cauza alimentatiei precare, a stresului si totodata a poluarii in care traim.
Insa, caderea parului poate fi evitata si totodata poate fi stopata, daca sunt cunoscute raspunsurile celor mai importante intrebari despre caderea parului.
Asadar, iata ce ar trebui sa stii despre caderea parului, pentru aputea rezolva problema.
Cauzele caderii firelor de par
Caderea parului poate fi cauzata de aproximativ 30 de afectiuni, dar de anumiti factori apartinand stilului de viata.
Daca parul cade in mod excesiv, primul pas ar fi o vizita la endocrinolog care sa efectueze niste teste endocrine pentru a vedea daca nu exista probleme de tiroida. Afectiuni la nivelul acestei glande aflate in partea frontala a gatului sunt cauze dese ale caderii firelor de par.
Un efect advers mai putin cunoscut al pastile contraceptive este caderea parului, pentru ca hormonii continuti de pilula opresc functionarea normala a ovarelor, acestea nemaiproducand hormoni.
Totodata, caderea parului poate fi o consecinta a sindromului ovarian polichistic, care se produce in corpul feminin pe fondul unor dezechilibre hormonale.
Cand parul cade doar in anumite zone ale capului, lasand chiar goluri, poate fi vorba si de alopecia areata, o afectiune in care sistemul inumitar ataca foliculii de par sanatosi. Daunele nu sunt permanente, dar trebui consultat un medic. De regula, in sase luni pana la un an, golurile de pe scalp se vor umple de par nou crescut.
In cazul femeilor, nasterea este un factor determinant al caderii firelor de par. Daca in timpul sarcinii, nivelurile crescute de hormoni fac ca parul sa fie mai stralucitor si mai des, dupa nastere, cand nivelurile hormonale revin la normal, are loc o cadere pronuntata a firelor de par. In mod normal, nu este nimic in neregula, fiind un proces normal. Daca proaspata mamica considera, insa, ca are motive de ingrijorare, ar fi bine sa faca o vizita la medic.
Curele de slabire drastice, care se bazeaza pe un aport foarte mic de calorii, pot duce la randul lor la caderea parului. De regula, persoanele care slabesc aproximativ sapte kilograme in termen scurt se vor confrunta cu o accelerare a caderii parului aproximativ trei pana la sase luni dupa slabit. Efectul este insa temporar, iar parul va creste la lor ulterior.
Prinderea parului foarte strans poate duce, totodata, la caderea parului. Cozile de cal prinse foarte strans, spre exemplu, irita scalpul si slabesc radacinile firelor de par, motiv pentru care parul tinde sa cada mai mult. Daca o femeie obisnuieste sa-si tina parul strans doar in coada de cal, pe o perioada de ani, se poate confrunta cu caderi uriase de par.
Totodata, tratamentele pentru cancer, chimio si radioterapia, sunt renumite pentru modul in care afecteaza podoaba capilara. In timpul tratamentului prin care se cauta distrugerea celulelor canceroase, sunt afectati si foliculii de par de pe tot corpul, motiv pentru care firele cad. A cheli in timpul chimio sau a radioterapiei este un rau necesar si reversibil, caci odata incetat tratamentul parul se regenereaza.
Cum creste parul
In medie, scalpul are 100.000 de fire de par. Fiecare folicul produce un singur fir care creste, in medie, 1 centimetru si 25 de milimetri intr-o luna. Durata medie de viata a unui fir de par este de sase ani. Asadar, dupa sase, firul cade, iar foliculul din care s-a desprins creste un nou fir de par. Astfel, se reia ciclul. In fiecare moment, 85% din parul din cap este in continua crestere, in timp ce celalalte fire asteapta sa cada, evident, nu toate deodata.
Cat de mult par cazut este prea mult
In majoritatea cazurilor, este firesc ca intre 50 si 100 de fire de par sa cada in fiecare zi, mai ales la pieptanare. Insa poate cadea chiar mai mult de atat, de regula, in timpul spalarii pe cap, cand se pot desprinde chiar suvite intregi. Acestea trebuie sa ridice semnale de alarma.
Cum tratezi caderea parului
Exista numeroase tratamente, inclusiv medicamentoase prescrise de medic. Se poate apela si la implanturi de par sau la stimulare laser a foliculilor. Insa cele mai la indemana sunt tratamentele pe baza de cosmetice. Indicat este ca acestea sa fie recomandate de un medic dermatolog, care trebui mai intai sa identifice cauza caderii parului pentru a putea recomanda produsele adecvate pentru regenerarea podoabei capilare.
Caderea parului este des intalnita si la femei
Ideea ca doar barbatii au probleme cu caderea parului este demult depasita. Aproximativ 40% din femei se confrunta cu caderea parului, fie pe perioade scurte de timp, fie chiar pe perioade lungi. In timp ce unora li se imputineaza firele de par de pe tot capul, altora le cade parul doar in anumite zone al scalpului.
Sursa: Lyla.ro