DIVERSE | Legătura dintre transpirație și bolile endocrine
Nimic nu este mai neplăcut decât o transpirație abundentă și urât mirositoare. Uneori aceasta apare ca răspuns a organismului la diferite dereglări ce survin în corp.
Acum când te afli în toiul pregătirilor pentru a-ți petrece o vacanță pe cinste la malul mării, trebuie să acorzi o atenție sporită pielii tale. Pe lângă un bronz perfect, există riscul să te alegi și cu o arsură solară. În timpul expunerii la soare corpul poate să transpire mai mult decât este cazul, facilitând astfel apariția arsurilor solare, aspect deloc plăcut.
Transpirația excesivă, cunoscută și sub numele de hiperhidroză, poate avea diferite cauze.
Poate fi cauzată de o ciupercă
Pitiriazisul versicolor sau tinea versicolor este o afecţiune cauzată adesea de o ciupercă care poate determina leziuni superficiale la nivelul pielii, mai ales în zonele extrem de expuse razelor solare, cum este zona umerilor sau a trunchiului superior. Dacă te confrunți cu această problemă, trebuie să știi că vinovată de această situație este o ciupercă din genul Malassezia, care se regăseşte pe 90% din suprafaţa pielii.
Dacă observi că pielea ta începe să se cojească după expunerea prelungită la soare și că leziunile apărute nu trec decât după ce le aplici un tratament antifungic, atunci este cazul să te adresezi unui medic de specialitate.
Leziunile provocate devin mult mai vizibile după ce ai stat ceva timp în soare.
Boala poate afecta porțiuni mari din organism și se manifestă prin apariția unor pete rotund-ovale, de la roz până la maro, senzație de mâncărime.
Factorii care contribuie la apriția acestei afecțiuni sunt transpirația abundentă, umiditatea și căldura excesivă, imunodepresia, malnutriția sau sistemul imunitar slăbit.
Hiperhidroza focală
Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale transpirației excesive care afectează între 1-3% din populație debutează în perioada copilăriei sau a adolescenței. Se identifică prin transpirația abundentă izolată mai ales la axilă, zona inghinală, față, palme sau chiar picioare.
Această afecțiuneeste cauzată de dereglarea sistemului nervos, adesea fiind declanșată de afecțiuni ascunse inițial, precum alcoolism, diabet, boli infecțioase, Parkinson, artrită reumatiodă sau afecțiuni cardiace.
Chiar și persoanele care se confruntă cu tulburări de anxietate pot fi expuse transpirației excesive, însă nu se poate pune diagnosticul de hiperhidroză.
Transpirația cu iz puternic sau bromhidroza
În cazul în care ai o igienă riguroasă și, totuşi, transpiri abundent și ai un miros neplăcut, este posibil ca acest miros să ascundă anumite afecţiuni endocrine. Disfuncţiile glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt numai câteva dintre aceste boli.
Trebuie precizat că, în procesul transpiraţiei, adesea pubertatea devine un factor declanşator. Bromhidroza face parte din procesul de sexualizare. Apare mai ales la pubertate datorită hormonilor androgeni. Copiii nu se confruntă cu această afecțiune, deoarece la ei acești hormoni încă nu sunt activați.
Când trebuie mers la doctor?
Adresează medicului în cazul în care:
– te trezești noaptea cu o transpirație rece,
– transpiri pe o singură parte a corpului,
– ai schimbat un tratament medicamentos și ai început brusc să transpiri,
– ai o stare inexplicabilă de moleșeală, greață, dureri de cap, insomnie ori tuse.