DIVERSE | La ce sunt buni morcovii
Din istoria morcovilor
Denumirea stiintifica: Daucus carota
Morcovii sunt disponibili aproape oriunde in lume si asta de secole. Istoricii cred ca acestia au fost cultivati de greci si romani in antichitate. Morcovii fac parte din familia Umbelliferae – nume derivat din grupul de flori cu forma de umbrela ce se gasesc in varful plantelor din aceasta familie. Aceasta forma se gaseste la frunzele de feriga si la plantele cu care morcovul este inrudit, spre exemplu: fenicul, patrunjel, marar si anason.
Culorile morcovilor au variat incepand cu negru, roz, rosu, galben si alb, inainte ca nuanta portocalie sa apara, relatare facuta imediat dupa secolul al cincilea. In Evul Mediu, relatarile despre morcov si pastarnac pareau sa fie similare, in ciuda dimensiunii si diferentelor de culoare.
In bucataria de azi, morcovii se folosesc in foarte multe mancaruri, de la supele de legume foarte sanatoase pana la salate. Ei pot fi, de asemenea, taiati in bucati si serviti ca aperitiv. Morcovul poate fi taiat, ras, in sote, in piure, copt – si lista poate continua! Morcovul, de asemenea, are si o lista uimitor de lunga de avantaje in sanatate!
Beneficiile morcovilor in sanatate
Cand copiii va vor intreaba, daca e adevarat ca morcovii sunt buni pentru ochii lor, puteti sa raspundeti afirmativ, pentru ca morcovii sunt foarte bogati in vitamina A, un nutrient esential pentru o vedere buna. De fapt, morcovii sunt incarcati cu beta-caroten, care ulterior, se transforma in vitamina A in ficat. Deoarece beta-carotenul nu poate fi fabricat in organism, acesta trebuie obtinut din dieta ta.
Nu este o coincidenta ca “caroten” suna precum cuvantul “morcov” in engleza (carot). Cuvantul a fost conceput in secolul al 19-lea de catre un om de stiinta german, dupa ce a cristalizat compusul caroten din radacina de morcov. Beta-carotenul este compus din mai mult de 600 de carotenoide – pigment care da culoare galbenusului de ou, rosiilor, fructelor, legumelor cu frunze de culoare verde inchis si unele tipuri de fructe de mare.
Cunoscut pentru protectia impotriva radiatiilor ultraviolete, morcovii sunt, de asemenea, remarcati si pentru rolul pe care il joaca in bolile de inima si in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Este ca o cataplasma pentru a preveni infectia in taieturi si zgarieturi, mentine tineretea pielii si curata colonul.
Calciul, fosforul si magneziul din morcovi ajuta la construirea oaselor puternice si a unui sistem nervos sanatos. Consumul de calciu, este esential si pentru a mentine sanatos muschiul inimii. Fosforul este esential pentru intarirea dintilor, parului si oaselor, in timp ce magneziu are rolul sau in dezvoltarea mentala, digestia grasimilor si absorbtia substantelor nutritive. Morcovii mai contin si: vitamina C, B6, cupru, acid folic, tiamina si magneziu.
Informatii nutritionale
O portie medie de morcov crud (128 de grame):
Calorii………………………………………………………………………52
Carbohidrati…………………………………………………………….12 g
Zaharuri………………………………………………………………..….6 g
Fibre……………………………………………………………………..…..4 g
Proteine……………………………………………………………..……..1 g
Sodiu……………………………………………………………………….88 mg
Studii efectuate pe morcovi
Un studiu din 2011 a dovedit ca substantele chimice bioactive din sucul de morcovi pot juca un rol important in tratarea anumitor tipuri de cancer, inclusiv leucemie, datorita beta-carotenului si poliacetilenei, antioxidanti gasiti in morcov. Morcovii, de asemenea, sunt mentionati in mod special intr-o lista de alimente responsabile pentru reducerea riscului de cancer de vezica urinara.
In timp ce majoritatea dintre noi au fost invatati ca legumele crude au cea mai mare valoare nutritiva, surprinzator, studiile recente au descoperit ca morcovii gatiti ajuta la cresterea beneficiile pentru sanatate.
La o Universitate din Arkansas s-au facut cercatari centrate pe activitatea antioxidanta din morcovii cruzi, in comparatie cu morcovii fierti. Rezultatul a fost ca piureul de morcovi fierti a pastrat nu numai valoarea lor nutritiva, dar continea de fapt proprietati mai puternice decat atunci cand sunt consumati cruzi. Dupa o perioada de patru saptamani, s-a descoperit ca acizii fenolici si nivelurile de beta-caroten a crescut atunci cand morcovii au fost pusi la incalzit.
De asemenea, studiul a indicat ca activitatea antioxidanta a continuat sa creasca in piureul de morcovi, chiar si dupa o saptamana de refrigerare.
Asta e un avantaj imens in sanatate, deoarece antioxidantii ajuta la prevenirea bolilor cronice, precum cancerul, sindrom de colon iritabil, Alzheimer si o serie de alte probleme de sanatate.
S-a descoperit apoi intr-un alt studiu ca desi nivelul de beta-caroten este mai ridicat in morcovii gatiti , acesta nu este la fel de bine absorvit de catre corp ca si cel din morcovii cruzi. Asa ca tot crud este mai bine!
Reteta sanatoasa cu morcovi:
Supa crema de morcovi
Ingrediente:
- 3 rosii organice mari, tocate
- 2 linguri de ceapa verde tocata
- Un pumn mic de busuioc proaspat tocat
- 1 avocado
- Zeama de la o jumatate de lamaie
- 1 1/2 cani suc morcovi proaspat stors
- 1/3 lingurita chimion
Procedura:
- Introduceti inblender primele 4 ingrediente
- Adaugati apoi sucul de morcovi, chimionul si sucul de lamaie.
- Amestecati pana se omogenizeaza.
Asta e! Serviti si bucurati-va!
Rezumat
Morcovii contin un nivel mai ridicat de beta-caroten decat orice alta leguma sau fruct.
De ce este atat de important?
In afara de faptul ca beta-carotenul da morcovului culoarea portocalie, mult mai important este ca acesta se transforma in organism in vitamina A. Cunoscuti pentru beneficiile sanatoase in tot corpul, inclusiv inhibarea cresterii celulelor canceroase, morcovii au aceasta distinctie, cunoscuta si in multe alte alimente cultivate in gradina: sunt hranitoari si deliciosi.
Sursa: viataverdeviu