DiverseInternational

DIVERSE | Japonia comemorează trei ani de la accidentul nuclear de la Fukushima

Japonezii comemorează marţi trei ani de la tripla tragedie care a avut loc pe 11 martie 2011 – un cutremur, urmat de un tsunami şi un accident nuclear – în care au murit peste 18.000 de persoane.

La ora locală 14.46 (7.46, ora României), ora la care a avut loc cutremurul cu magnitudinea 9, în largul coastelor de nord-est, un moment de reculegere va fi respectat în întreg arhipelagul, dar mai ales în regiunile sinistrate din nord-est.

Peste 18.000 de persoane au fost luate de valul uriaş care s-a abătut asupra litoralului, devastând prefecturile Miyagi, Iwate şi Fukushima, un nume care pentru mulţi a devenit sinonim cu dezastrul atomic.

Nimeni nu a decedat din cauza exploziilor de hidrogen şi radiaţiilor degajate de la complexul atomic în orele şi zilele care au urmat, însă 1.650 de persoane au murit în cursul evacuării sau din cauza unei degradări brutale a vieţii cotidiene.

Trei ani au trecut de atunci, dar având în vedere evoluţia la instalaţia nucleară devastată, pe teren, reconstrucţia întârzie, iar corpurile victimelor încă nu au fost găsite toate.

Aproximativ 270.000 de persoane nu au putut să se întoarcă la casele lor, distruse de valul seismic sau devenite de nelocuit din cauza radioactivităţii. Peste 100.000 de persoane, multe în vârstă, trăiesc în continuare în locuinţe provizorii din prefabricate, suferind din cauza promiscuităţii.

În pofida promisiunilor repetate ale Guvernului, mulţi riscă să fie mutaţi abia în câţiva ani. Doar 3,5% dintre casele promise au fost construite în provinciile Iwate şi Miyagi.

“Sunt hotărât să accelerez reconstrucţia”, a declarat luni premierul Shinzo Abe în Parlament.

“Revenirea Japoniei nu va avea loc fără punerea pe picioare a regiunilor devastate”, a continuat el.

Sinistraţii au mai auzit, din păcate, aceste cuvinte şi aşteaptă în continuare ca ele să devină fapte.

Unii dintre foştii locuitori din zona Fukushima nu vor mai reveni vreodată acasă, deoarece nu vor fi autorizaţi sau nu vor, din cauza fricii de o contaminare radioactivă.

“Este imposibil să revii. Cu această centrală (nucleară) alături… Desfiinţarea necesită ani şi ani”, se plânge Morihisa Kadoya, un fost locuitor de la Namie.

Unii merg până la a se opune anulării interdicţiei revenirii, în continuare în vigoare, în cea mai mare parte a comunelor evacuate, deoarece sfârşitul acestei măsuri poate însemna oprirea plăţii unor indemnizaţii către cei care optează să se întoarcă la fostele locuinţe.

Potrivit unei anchete a postului public NHK, 95% dintre japonezi se declară anxioşi din cauza situaţiei de la centrala avariată Fukushima Daiichi, iar 80% sunt de părere că rolul energiei nucleare este necesar să fie redus cât mai mult posibil.

Guvernul a decis să repună în funcţiune reactoarele considerate sigure de către Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear, promiţând totodată o creştere a utilizării energiei regenerabile care, în prezent, deţine o pondere de câteva procente.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page