Diverse

DIVERSE | Între mit și realitate: pericolele părului de pisică

Probabil că te-ai gândit adesea dacă ți-ar face plăcere sau nu să ai o pisică și dacă acest animal de companie s-ar potrivi personalității și stilului tău de viață.

Dezbaterea privind pericolele părului de pisică există dintotdeauna, însă trebuie să știi că ingerarea acestuia nu este periculoasă.

Pericolele părului de pisică: ingerarea accidentală

Totuși, la fel ca părul uman, firul de păr de pisică poate fi înghiţit accidental. De fapt, orice elemente mici şi greu de sesizat pot fi ingerate întâmplător, mai ales de către copii: scame, praf, fire de păr (genele căzute, de exemplu), resturi de unghii, oase mici de pește, etc. Acesta e doar unul dintre cel mei des întâlnite pericole ale părului de pisică.

Pericolele părului de pisică: chistul hidatic

Chistul hidatic este o boala produsă de larva unui echinococ (parazit) care trăiește în intestinul câinelui. Deci chistul este produs de un parazit și nu de firul de păr al animalului (pericolul apare când fecale contaminate intră în contact cu blana pisicii sau a câinelui). Pisica se contaminează și ea cu o specie de echinococ.

Contaminarea se face prin contactul direct cu animalul infestat, dar și prin înghițirea ouălor de pe fructe sau legume insuficient spălate, din apă sau de pe sol. La om, tabloul simptomatic include dureri in zonele in care există chisturile până la febră foarte mare, iar tratamentul este chirurgical. Chistul hidatic are localizare în special în ficat, apoi în plămân, creier sau chiar la nivelul oaselor.

Cum preveniți această boală?

Animalele de casă se deparazitează o dată la 3 luni. Apoi este obligatoriu să vă spălați pe mâini după ce atingeți un câine. Iar când mâncați fructe sau legume crude, acestea se spală îndelung sub jet puternic de apă.

Cu alte cuvinte, bolile pe care le puteți lua de la animale pot fi parazitare, dar nu au legătură directă cu părul. Iar singura metodă de prevenire este ca animalele de companie să fie deparazitate și vaccinate regulat, conform sfatului medicului.

Pericolele părului de pisică: alergiile

Oamenii pot contacta alergii de la animale, dar care, din nou, nu au legătură directă cu părul acestora. Pe de altă parte, dacă observați schimbări în privința aspectului blăniței animalului de casă, în alte perioade decât atunci când năpârlește, el trebuie neapărat consultat de un medic veterinar. Aspectul blăniței poate trăda afecțiuni parazitare sau virale care trebuie tratate.

Persoanele care suferă de alergii la animale au, de obicei, aceeași problemă când vine vorba de praf sau de mucegai. Nu părul pisicii sau al câinelui cauzează alergia, ci o proteină prezentă în salivă, urină sau mătreața animalelor. Urme de salivă și mătreață se află și pe blană, de unde și reacțiile care apar când luați contact cu animalul.

Cum se îngrijesc pisicile

Pe lângă deparazitarea obligatorie o dată la trei luni, pisica are nevoie de o periere cu o mănușă de cauciuc cel puțin o dată pe săptămână. Ideal ar fi să o obișnuiți cu acest obicei de când e pui, ca să nu opună rezistență, mai ales că toaleta pe care și-o face singură nu e suficientă.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page