Diverse

DIVERSE | În cât timp iese alcoolul din sânge în funcție de băutură

Fie ca vorbim de weekend, de joi seara in oras cu prietenii sau de stat acasa, alcoolul este o alegere pe care multi o facem. Pentru gust sau distractie, conversatii interminabile sau curaj, alcoolul tinde sa fie folosit oriunde si oricand. Ce probabil nu stiai despre alcool este faptul ca ii ia destul de mult timp sa iasa complet din organism.
Citeste in cat timp iese alcoolul din sange in functie de bautura si care sunt factorii care influenteaza acest lucru.

Alcoolul iese din organism cu o medie de 0,15 grame la mie pe ora. Acest lucru este diferit insa de la o persoana la alta si depinde de greutate, varsta si sex. Alti factori importanti de care depinde timpul de eliminare a alcoolului din organism sunt tipul de bautura pe care ai consumat-o, cantitatea, daca ai mancat inainte, cat de repede ai baut si chiar cat de obosit sau stresat erai.

Alcoolul ajunge in organele corpului (ficat, rinichi, plamani si creier) in doar cateva minute de la consumarea lui, datorita vitezei de circulatie a sangelui.

Ai observat ca te ametesti mai usor daca bei pe stomacul gol? Ei bine, acest lucru se datoreaza faptului ca, daca nu ai mancat, metabolismul tau este mult mai rapid si, evident, alcoolul ajunge in sange cu o viteza mai mare. In acest caz, valoarea maxima a alcoolemiei poate fi atinsa in doar jumatate de ora. Daca ai mancat inainte, metabolismul tau este mai lent, deci alcoolul va fi mai greu de eliminat.

Pentru ca accelerarea metabolismului nu este posibila, cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat procesul de inlaturare a acestuia din organism va dura mai mult.

In momentul in care ficatul are de procesat cantitati mari de alcool, celelalte functii ale sale sunt incetinite, ba chiar intrerupte pentru o perioada. Cand celulele hepatice sunt fortate sa detoxifice sangele in mod constant, ele se deterioreaza si mor. Tocmai de aceea, consumul de alcool in cantitati mari implica riscul de a suferi de hepatita alcoolica, ciroza hepatica sau steatoza alcoolica („ficatul gras”).

In cazul persoanelor cu afectiuni care ii incetinesc metabolismul (precum ciroza hepatica ori diabetul zaharat), eliminarea alcoolului tinde sa fie mai greoaie. De asemenea, trebuie sa tii cont si de faptul ca alcoolul pe care organismul tau il prelucreaza cel mai usor este cel care nu contine chimicale sau adaosuri.

In cat timp iese alcoolul din sange in functie de bautura si alti factori:

Greutatea este un factor important in acest proces, alcoolul avand un impact mai mare asupra persoanelor cu greutate scazuta. In ceea ce privestesexul, afla ca femeile retin pentru mai mult timp alcoolul, deoarece au mai putina apa in organism decat barbatii. Si varsta este un factor important, persoanelor de 20-30 de ani fiindu-le mai usor sa elimine alcoolul din corp.

Unui barbat de 80 de kilograme care bea o bere (500 de ml, avand 5% alcool) in jumatate de ora ii va lua de trei ori mai mult timp sa elimine complet alcoolul din sange.

In ceea ce priveste vinul, 250 de ml consumati in jumatate de ora vor fi eliminati din organism in aproximativ 2 ore si 15 minute. Daca alcoolul a fost baut intr-o ora, atunci eliminarea acestuia va dura putin peste o ora si jumatate.

La spirtoasele baute in jumatate de ora (50 de ml), barbatul va trebui sa astepte o ora si jumatate. Pentru o cantitate dubla, timpul este de 3 ore si un sfert. Sa nu uitam, cu cat bauturile sunt baute intr-un interval mai mare de timp, cu atat alcoolul va iesi din sange mai repede.

O femeie de 60 de kilograme care bea o bere intr-o ora are nevoie de aproximativ 2 ore si 20 de minute pentru ca alcoolemia ei sa ajunga la 0.

Daca vorbim insa de 250 de ml de vin cu 12% alcool, femeia va elimina complet aceasta cantitate in aproximativ 3 ore si 20 de minute. Acest lucru se intampla daca vinul a fost baut in decurs de o ora. Insa, daca vinul a fost baut foarte repede (sa spunem in 20 de minute), atunci femeia va trebui sa mai astepte aproximativ 3 ore in plus.
In ceea ce priveste 50 de ml de bauturi spirtoase cu 40% alcool, eliminarea acestuia din sange va dura aproximativ 2 ore. Daca vorbim de 100 ml, atunci timpul de asteptare este de 4 ore si 30 de minute. In ambele cazuri se presupune ca spirtoasele au fost consumate in decurs de o ora.

Trebuie sa mai stii si ca nu toata cantitatea de alcool consumat ajunge la ficat. Intre 2 si 10% se elimina prin urina, transpiratie, respiratie, saliva sau lacrimi. De altfel, este indicat sa fii cat mai activ in timpul savurarii bauturii; danseaza, socializeaza si ajuta la eliminarea alcoolului!

Organismul uman dizolva in fiecare ora o cantitate de alcool egala cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimina aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urina. Tocmai de aceea, cu cat bei mai multa apa dupa ce ai consumat alcool, cu atat acesta va iesi mai repede din organism.

Motivul pentru care simti ameteli si dureri de cap dupa ce ai baut este acela ca rinichii nu ajuta doar la inlaturarea alcoolului din organism, ci elimina si o importanta cantitate de apa. Aceasta cantitate este mai mare decat aceea pe care corpul tau o absoarbe si astfel te dezhidratezi. Recuperarea completa a organismului tau dupa consumarea unor cantitati mari de alcool poate sa dureze chiar si mai mult de 48 de ore.

Nu uita ca in Romania alcoolemia permisa la volan este de 0 la mie, asa ca ai grija ce si cat bei si nu te urca la volan daca alcoolul consumat nu ti-a iesit complet din sange.

Sursa: www.divahair.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page