Diverse

DIVERSE | Iată ce alimente îţi afectează dantura!

Ştiai că o o parte dintre alimentele pe care le includem în alimentaţie ne pot afecta dantura, în timp ce altele sunt de ajutor? Îţi spunem în rândurile următoare care sunt cele pe care trebuie să le consumi mai des şi cele pe care să le eviţi pe cât posibil!

,,Alimentele ne pot fi aliaţi de toată încrederea sau inamici atunci când vine vorba de a ne păstra dinţii sănătoşi cât mai mult timp. De aceea este important să știm ce alimente să consumăm sau să evităm pentru a preveni dureri, pătări ale smalțului, chiar ruperea dinților. În calitate de specialist în cadrul campaniei Zâmbește România, care aduce informații și soluții pentru o mai bună igienă orală, atrag atenția asupra faptului că îngrijirea dinților se realizează și prin alimentele pe care le consumăm, nu doar prin intervenția specialistului sau produselor dedicate”, spune medicul specialist Dana Caranovic.

Alimentele care aduc beneficii

Merele

Nu degeaba vechea zicală spune că un măr pe zi ţine medicul la distanţă. Răspunsul este foarte simplu și… logic. Nu doar merele, ci oricare fructe sau legume au un conținut mărit de apă care diluează conținutul de zaharuri și stimulează producția de salivă. În consecință, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor și poți lupta mai eficient cu cariile.

Apa

Un adevărat aliat când vine vorba de sănătatea danturii este şi apa. La fel ca saliva, apa ne ajută să clătim zaharurile și acidul de pe dinți. Totodată, conține fluor sau minerale ce fortifică dinții și îi protejează de eroziune. Fluorul se găsește și în pasta de dinți pentru adulți, cea pentru copii neavând în general fluor pentru a evita acumularea unei cantități mai mare decât poate corpul celor mici să asimileze.

Lactatele

Ca şi merele sau apa, lactatele sunt de un real ajutor pentru păstrarea sănătăţii danturii. Ele sunt principala sursă de calciu din alimentaţie, mineral recunoscut pentru rolul său de a întări dinţii şi oasele. Pe lângă calciu, alte minerale care se găsesc în conţinutul lactatelor repară daunele pe care le provoacă băuturile acidulate în smalţul dinţilor.

Căpșunile

Cu un gust şi aromă aparte, căpşunile se numără printre alimentele care au grijă de sănătatea dinţilor tăi. Ele conțin acid malic, un înălbitor natural pentru dinți. Atenție însă că semințele lor pot intra între dinți și pot fi greu de îndepărtat. Asigură-te că ai ață dentară pentru o curățare corectă!

Salatele

Îţi plac verdeţurile? Află că ele nu sunt doar o bună sursă de vitamine şi minerale, ci ajută şi la curăţarea dinţilor. În timpul ce le mestecăm, ele favorizează producţia de salivă, ceea ce ajută la protejarea smalţului dinţilor. Pentru a beneficia de aceste plusuri include în alimentaţia ta spanacul, rucola şi orice tip de salată verde.

Alimentele pe care trebuie să le consumi mai rar

Covrigii

Alegem covrigii pe post de gustare pentru că ne gândim că nu sunt dulci și nu ne afectează dinții. Însă carbohidrații din covrigi sau biscuiți se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală afectând smalțul dinților. În plus, covrigii și în general produsele din cocă rămân lipite de dinți și favorizează apariția bacteriilor și, implicit, a cariilor. În aceeași categorie intră și chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiți.

Dulciurile

Se şti că dulciuri, fie că au un conţinut mai mic sau mai mare de zahăr, afectează sănătatea dinţilor. De la bomboane, acadele, dropsuri mentolate sau caramele, toate conțin foarte mult zahăr, unele se lipesc de dinți și favorizează apariția bacteriilor și cariilor. În plus, există tentația de a le mesteca, ceea ce poate duce la crăparea dinților sau dislocarea prombelor. În aceeași categorie intră și fructele uscate.

Vinul

Fie că preferi vinul roşu sau alb, important de ştiut este că băutura bahică se numără printre alimentele care afectează dantura. Vinul colorează și dăunează smalțului, fiind și unele dintre alimentele ce conțin acid eroziv. De fapt, o regulă foarte simplă ne spune că acele alimente care pătează fața de masă și îngrijorează o gospodină ne vor păta la fel de tare și dinții. În aceeași categorie intră și cafeaua sau ceaiul negru!

Murăturile

Greu de crezut, dar murăturile afectează smalțul puternic, din cauza acidității lor rezultate în urma conservării, cauzând în unele cazuri uzura mai rapidă a dintelui. E recomandat să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi și atunci cu un aliment care să compenseze aciditatea.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page