DIVERSE | „Hrana vie” întărește imunitatea
Una dintre regulile nutriţiei moderne ne îndeamnă să consumăm cât mai multe alimente crude. Beneficiile lor pentru sănătate sunt incontestabile. De aceea trebuie să ne dezobişnuim să consumăm preponderent alimente gătite şi să optăm pentru meniuri bazate pe alimente crude. Specialiştii nu ne sfătuiesc să renunţăm de tot la preparatele fierte, coapte sau prăjite, ci doar să le combinăm cu cele crude.
De ce e periculos să consumăm des alimente gătite? Actul gătirii (fierberea, prăjirea, coacerea) are efect distructiv în primul rând asupra enzimelor din alimentele crude. Când un preparat este încălzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de 20 de minute se produce o distrugere aproape completă a enzimelor din conţinutul său. Tot prin gătire se pierd proteinele şi o parte din vitamine şi minerale. Cel mai repede se perimează vitaminele din complexul B şi vitamina C. Studiile susţin că în urma gătirii reuşim să mai păstrăm doar 15% din valoarea nutritivă a alimentelor.
Sistemul imunitar este afectat de gătirea excesivă. Pe termen lung, o alimentaţie bazată pe alimente gătite ne poate afecta sistemul imunitar. Compoziţia chimică a sângelui se modifică în sens negativ pentru că organismul este privat de vitaminele şi mineralele de care are atâta nevoie. Prin consumul de alimente gătite se poate produce o boală denumită leucocitoză, care slăbeşte foarte mult sistemul imunitar. Iată un motiv în plus pentru a consuma mai multe fructe şi legume crude şi să renunţăm la prepararea excesivă a alimentelor.