DIVERSE | Fumezi? Rişti să faci PNEUMONIE
Ce este pneumonia?
Pneumonia reprezintă o inflamaţie a plămânilor cauzată deseori de o infecţie cu o bacterie sau cu un virus. Sezonul rece e favorabil apariţiei acestei afecţiuni.
Care sunt simptomele bolii?
Pneumonia cauzată de bacterii debutează de obicei brusc. Apare din cauza unei infecţii a căilor respiratorii superioare cum ar fi laringita, traheita sau gripa.
Pacientul manifestă febră, frisoane, tuse şi greutate la respiraţie. Apar şi dureri la nivelul pieptului care se accentuează atunci când bolnavul tuşeşte sau când trage aer în piept. Mai pot apărea accelerarea bătăilor inimii, oboseală şi slăbiciunea severă.
Cum o putem preveni ?
Prin renunţarea la fumat! Acesta ar fi un prim pas, tutunul fiind unul din cei mai severi factori de risc pentru pneumonie.
Evitaţi contactul cu persoane care prezintă infecţii respiratorii precum gripa şi guturaiul, dar şi cu persoanele bolnave de pojar sau varicelă, în cazul în care nu aţi avut anterior aceste afecţiuni.
Cât de gravă este această boală?
Pneumonia este o boală cu un grad de gravitate crescut, mai ales la persoanele în vârstă şi la copii. Gravitatea pneumoniei poate fi diminuată dacă boala este depistată din timp, dacă pacientul apelează la medic în cel mai scurt timp de la apariţia simptomelor şi dacă tratamentul este început imediat.
Ce regim alimentar necesită bolnavii?
Aceştia trebuie să consume alimente bogate în vitamine şi proteine şi să bea zilnic o cantitate suficientă de lichide, de preferat sucuri naturale din legume şi fructe. Alcoolul se permite doar în cantitate mică.
3 plante contra pneumoniei
Busuiocul are efect antibiotic. Într-un pahar cu apă se pun trei picături de ulei de busuioc şi două de cimbru, apoi se bea preparatul de trei ori pe zi.
Ceaiul de măceşe, puternic vitaminizant . Se face un amestec din măceşe (fructe), cătină (fructe), flori de ciuboţica cucului şi frunze de roiniţă. Se fierbe o lingură 15 minute într-un sfert de litru de apă. Se beau 1-2 căni pe zi.
Hreanul luptă contra microbilor. Trei-patru rădăcini de hrean se dau pe răzătoare şi se pun într-un borcan. Se completează cu alcool alimentar de 80 de grade şi se lasă la macerat opt zile. Se strecoară poţiunea şi se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi.